Zelda was not from here, cronici

Te întâmpină

Autor: Jászay Tamás - www.revizoronline.com
Festivalul Internaţional THEALTER, ediţia a 23-a, Szeged, Ungaria

Şi acum să ne întoarcem la ultima zi a festivalului, adică la cele două spectacole din Sinagoga Veche. Coproducţia Companiei Aradi Kamaraszínház, a Teatrului Jókai din Békéscsaba şi a Asociaţiei MASZK din Szeged intitulată Tündéri (Zelda was not from here) este simpatică din simplul motiv că nu vrea să fie altceva decât ceea ce promite, adică o seară plăcută petrecută în teatru, afişată cu restricţie de vârstă. Subtitlul piesei dramaturgului contemporan român Theo Herghelegiu este exactă: într-adevăr vedem un musical minimalist suprarealist cu toate accesoriile obligatorii sau imaginare ale acestui gen.

Oratoriu pentru o ieşire

Autor: Zsedényi Balázs – www.7ora7.hu

Totul la limita între absurd şi real, producţia echilibrează cu precizie pe acest răzor. Nu este foarte clar unde duce această balansare, funcţionează ca un oratoriu postmodern al frustrării sexuale, dar poate fi înţeles şi ca un varieteu absurd clerical apocaliptic şi aici ajungem la cea mai frumoasă parte cu suprarealismul: se poate trece cu uşurinţă peste faptul că nu neapărat este totul la locul ei, este de ajuns dacă în final suntem impresionaţi. Iar în acest caz totul este impresionant – mai ales concertul de bis de la final, muzica fiind chiar remarcabilă, în special tema principală.

Suprarealism feeric

Autor: Irházi János – www.aradihirek.ro

Cei doi actori în rolurile masculine Harsányi Attila şi Tege Antal la fel şi Zsíros Linda în rolul zânei au înţeles, au resimţit mesajul autoarei. Trăiesc şi ei în această lume în care uşa deseori este trântită în faţa noastră. Şi atunci începe goana neputincioasă, aproape că facem pe noi, ca şi unul dintre bărbaţi. Dar cineva a încuiat uşa şi suntem nevoiţi să ne facem nevoile acolo unde trăim. Întorcându-ne la mesajul lui Herghelegiu, poate că autoarea nu vrea neapărat să transmită un mesaj bine definit, pur şi simplu construieşte o situaţie la care ne holbim ca într-o oglindă şi putem fi precişi că ne vom regăsi într-un colţ.