Aradi arcokkal folytatódik a Kamaraszínház novemberi műsora

Írva : 2023 november 16

Az Aradi Kamaraszínház szervezésében november 20-án, hétfőn Karácsonyi Zsolt József Attila-díjas költő, író, műfordítóval találkozhatnak a nézők, november 21-én, kedden pedig Éder Enikő színművészt láthatják a főszerepben Robert Icke A doktor című drámájában az aradi nagyszínház színpadán.

November 20-án, hétfőn 18 órakor első regényét mutatja be Karácsonyi Zsolt író, költő, műfordító Aradon. A Belső tízezer című kötetről Marossy Boglárka magyartanár beszélget a szerzővel az aradi Boéme Kávézóban. Az aradi születésű Karácsonyi Zsolt még diákként feltűnt a fiatal költészetben, az új erdélyi költészeti hullám markáns képviselője. Az aradi középiskola elvégzése óta rendszeresen publikál, irodalomszervezői tevékenységet végez. Jelenleg a kolozsvári Helikon szépirodalmi folyóirat főszerkesztője, nemrég pedig megválasztották az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökének. A József Attila-díjas költő, író, műfordító hét verseskötet és két tanulmány-gyűjtemény után idén jelentette meg első regényét Belső tízezer címmel, amely témájában jelen idejűvé teszi, egy pontba sűríti az elmúlt ötezer évet, hiszen az írott szó által mindannyian képesek vagyunk az időutazásra. A regény az öregkorral foglalkozik, az emlékezésre, gondolkozásra, mozgásra szinte képtelen ember tudatának mélységeibe tekint.

November 21-én, kedden 19 órakor az aradi nagyszínház színpadán vendégszerepel a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egyik legújabb előadása. A világhírű román rendező, Andrei Șerban első alkalommal dolgozott a temesvári társulattal, Robert Icke A doktor című drámáját állította színpadra, amelynek címszerepét az aradi Éder Enikő színésznő játssza. Robert Icke szövege valójában Arthur Schnitzler Bernhardi professzor (1912) című darabjának aktualizált átirata, mely a ma valóságának társadalmi-politikai viszonyai között követi nyomon főszereplője, Ruth Wolff orvos és kutató sorsát és nyilvános, szakmai meghurcoltatását, egy haldokló kiskorú páciensével kapcsolatban meghozott döntése miatt.  Az eset olyan szélsőséges és agresszív reakciókat vált ki, melyek hűen tükrözik a woke kultúra, a politikai korrektség és a ma társadalmának polarizált, „mi vagy a többiek” szemléletmódját, ahol az erkölcsöt és a korrektséget mindig az adott körülményekhez igazítják. Közösségi kapcsolataink határozzák meg életmódunkat, a társadalmi normák szabják meg faji, szexuális vagy épp nemi identitásunkat. Azokat a dolgokat, amikről a munkahelyen nem beszélhetünk, mert félő, hogy letiltanak, a színház keretei között biztonságban boncolgathatjuk: vállaltan szembeszállhatunk a kor előítéleteivel és hazugságaival.

A november 21-i előadásra a nagyszínházi bérletek érvényesek, valamint a szabad helyekre jegyek válthatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10-16 óra között, csütörtökön 10-14 és 17-19 óra között, szombaton és vasárnap 10-12 és 17-19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges.