Az Aradi Kamaraszínház a 31. Országos Színházi Fesztiválon

Írva : 2021 október 5

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadása bekerült a 31. Országos Színházi Fesztivál (FNT) programjába. A rangos seregszemlén 38 hazai előadást mutatnak be Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki és Claudiu Groza színikritikusok válogatásában. A fesztivált online szervezik meg a koronavírus-járvány miatt.

A november 6-14 között zajló 31. Országos Színházi Fesztivál a legnagyobb romániai színházi seregszemlének számít, ahol általában megtekinthetők az előző évadban született legfontosabb hazai produkciók.

Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője állította színpadra. A koprodukciós társulat két díjat szerzett a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján. A szakmai zsűri a legjobb női mellékszereplő díját Éder Enikőnek ítélte oda, Gerner Csaba pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el.  Éder Enikő a kis bolondos Samut, Gerner Csaba pedig a boltoslegény Lázárt alakítja a produkcióban.

Díjakkal jutalmazták az előadást a 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon is, ahol az aradi és a szegedi társulat koprodukciója egyedüli magyar nyelvű előadásként szerepelt a versenyprogramban, román felirattal tekintették meg a nézők. Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője a legjobb rendezés díját érdemelte ki, Gerner Csaba színművész pedig az előadásban nyújtott alakításáért megnyerte a legjobb férfi alakítás díját. Ugyanakkor a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójának alkotói közül díjazásra jelölték Éder Enikő színművészt a legjobb női alakításért, Szvatek Péter díszlettervezőt a legjobb díszletért és Varsányi Anna jelmeztervezőt a legjobb jelmezért.

A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója a magyarországi Déryné Program támogatásával jött létre.

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak

Szereplők: Varga Bálint, Kancsár Orsolya, Éder Enikő, Kálmán Zsófia, Gerner Csaba, Balog József, Gulyás Hermann Sándor

Díszlet: Szvatek Péter

Jelmez: Varsányi Anna

Rendezőasszisztens: Hadas-Gábor Zsófia

Rendező: Tapasztó Ernő