Az Aradi Kamaraszínház az Európai Színházi Előadások Szemléjén

Írva : 2012 május 9

Az Aradi Kamaraszínház az Európai Színházi Előadások Szemléjén

Május 10-én az Aradi Kamaraszínház újabb fesztiválon vesz részt. Harsányi Attila főszereplésével, Tapasztó Ernő rendezésében, a többszörösen díjazott Rudolf Hess tízparancsolata című előadással, ez alkalommal a Temesvári Nemzeti Színház által szervezett Európai Színházi Előadások Szemléje – a Román Dráma Fesztiválja elnevezésű szakmai szemlén, amely nemzetközi szinten is elismert eseménye a színházi életnek.

A 2012-es kiadást május 5. és 13. között rendezik Temesváron, az esemény egyik célja a mai román dráma szerepének meghatározása az európai színházi életben, különféle színházi nyelvek egységesítése a jelenkori irányzatokban. A fesztivál két párhuzamos vonalra épít: romániai és nemzetközi színházak előadásait láthatja a közönség és értékelheti a nemzetközi zsűri, amely három elismert színházi szakemberből áll.

Bonnie Maranca (USA) szerkesztője és egyik szerzője a „PAJ: A Journal of Performance and Art” kritikai kiadványnak, tanár a The New School for Liberal Arts/Eugene Lang College, New York-on, Ingrid De Ketelaere (Belgium) művészettörténész, a belga kulturális élet fontos tényezője, az NTGent (Genti Városi Színház) vezetőségi tagja, a BOZAR (Palais des Beaux-Arts, Bruxelles) kurátora és Andreas Beck (Ausztria) teatrológus, a bécsi Schauspielhaus színház művészeti vezetője és menedzsere.

A fesztivál romániai vonala olyan darabokat vonultat fel, amelyek kevésbé ismertek nemzetközi téren, de szerves részét képezhetik az európai kultúrának. A fesztivál valójában az egyetlen romániai szakmai platform, amelyen a jelenkori román drámairodalom megmutatkozhat egy nemzetközi szakemberekből válogatott zsűri előtt, amely kiválasztja a fesztivál legjobb előadását. A szemlén a nemzetközi mezőnyben szerepel két cseh, egy kisinyovi, Frenák Pál magyar-francia társulata, két lengyel, egy spanyol és egy japán társulat is, és számos romániai állami és független színház előadása is megtekinthető.

Az idei fesztivál szűkebb témája a mindennapi élet égető problémáit boncolja, a multikulturalizmust, az etnikai sokszínűséget, az aktív öregkort, amely témákat nem csak az előadásokban dolgozzák fel, hanem a kísérő programok témakörében is visszaköszönnek.

Az Aradi Kamaraszínház román és angol nyelven feliratozott előadása május 10-én, 21 órakor az 5-ös stúdióban tekinthető meg.