Az Aradi Kamaraszínház ismét az ATELIER Fesztiválon

Írva : 2021 június 24

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja után Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadás ismét versenybe száll, ezúttal a 27. Nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon.  

Az Aradi Kamaraszínház a Szegedi Pinceszínházzal koprodukcióban született legújabb előadásával, Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabjával szerepel az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A huszonhetedik kiadásához érkezett kísérleti színházi fesztivál június 22-30 között zajlik Nagybányán. A romániai mellett magyarországi, franciaországi, belgiumi és marokkói társulatok mutatkoznak be ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból. Emellett szerveznek filmvetítéseket, könyvbemutatókat, koncerteket és kiállításokat is.

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukcióját vasárnap, június 27-én 18 órától láthatja a nagybányai közönség. Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak az egyedüli magyar nyelvű előadás a seregszemlén, román felirattal tekinthetik meg a nézők. Csokonai több mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok zenével, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként vitte színre a szegedi és az aradi társulat Tapasztó Ernő rendezésében.

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak | Fotó: Albert Dénes

Az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál a legrégibb romániai színházi seregszemlék közé tartozik, Radu Macrinici dramaturg alapította 1992-ben, hogy a közönség megismerkedhessen kísérleti előadásokkal, a színház új nyelvezetével. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói csaknem tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években.

A fesztivál versenyprogramján kívül a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház bemutatja Nagybányán a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjátékát is. Éder Enikő alakításában generációk kedvenc népi hőse, Vitéz László kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába, miközben fergeteges szórakozást biztosít a gyerekeknek. Az ifjú korosztálynak szóló produkció vendégszereplése a Nagybányai RMDSZ közreműködésével valósul meg az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának részeként.

Vitéz László és az elátkozott malom

A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukcióit már láthatta a közönség a Szórvány Kulturális Karaván állomásain, valamint Magyarországon a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján. A Magyar Kormány támogatásával június 7-12 között a Kamara-Karaván eljutott Arad, Temes és Hunyad megyékbe összesen hét településre. Mindkét előadás a Déryné program keretében született meg.