Bolyai monodrámával a Magyar Kultúra Napján indítja az évet az Aradi Kamaraszínház

Írva : 2021 január 14

Január 22-én, pénteken, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére két alkalommal, 16.00 és 19.00 órától mutatja be az Aradi Kamaraszínház a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátékát a Bábszínház épületében.

Kocsis István darabja, A TÉR Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről szóló monodráma. Az előadást Török Viola rendezte, előadója Sebestyén Aba, a nagy sikernek örvendő Bányavirág és Bányavakság című előadások rendezője.

Az abszolút térelmélet matematikai megalkotója Bolyai János ezúttal filozófusként jelenik meg Kocsis István monodrámájában és a gondolkodó, alkotó ember önmeghatározó dilemmáival keresi a helyét az őt körülvevő világban, amit egyszerűen „TÉR”-nek nevez. A világot „másként látó geométer” az emberiség „üdvét” tartja legfontosabb feladatának, mely az önmagunk legyőzésén alapuló felemelő érzés, a végtelen tér megtapasztalása, az időtlen „ÉN” csillagként alakuló felfedezése. Sebestyén Aba a színpad terében és a néző tekintetébe kapaszkodva megidézi Bolyai János sajátságos térmegélését, személyiségének letisztulásán keresztül, mindnyájunk számára elérhetővé téve az abszolút térélményt.

A tér tudománya mégiscsak elég szép marad. Éppen a dolog természetében rejlik, hogy ez logikai következtetések útján nem ismerhető fel, csak közvetlen szemlélet alapján. Sőt még az angyalok számára is hozzáférhetetlen marad, ha közvetlenül ki nem tapasztalják. Csak egyetlen olyan lény van, kinek szemlélete előtt az egész természet nyitva áll: Isten, a tér mestere.”

A járványügyi megszorítások értelmében a színházterem ülőhelyeinek 30%-a értékesíthető, így az előadásokat 50-50 néző tudja megtekinteni.

Jegyek ára 15 lej, nyugdíjasoknak 10 lej, diákoknak 5 lej. Jegyeket elővételben a nagyszínház jegyirodájában és online a www.biletmaster.ro oldalon lehet váltani, vagy előadás előtt egy órával a helyszínen. A jegyiroda nyitvatartása: kedd-csütörtök-péntek 10-16, szerda 10-14, szombat-vasárnap 10-12 és 17-18.30 között. 

Az Aradi Kamaraszínház felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy a járványhelyzet alakulása függvényében, a színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát.