Cserhalmi György az Aradi Kamaraszínházban

Írva : 2013 május 5

Cserhalmi György az Aradi Kamaraszínházban

Május 7-én, kedden 19 órától az Aradi Kamaraszínház vendége lesz Cserhalmi György. Kétszáz film és számtalan színházi előadással maga mögött jön el Aradra a Kossuth-díjas színész, akivel Nótáros Lajos beszélget majd a nagyszínházban. „Összeállt a kép. Megvan a terv. Az első lépést megtettük. A Kamara Stúdió a mai magyar színjátszás kiemelkedő alakjait szeretné emberközelbe hozni. De mivel a jelen zavaros a jövő pedig beláthatatlan, valóban a legnagyobbakkal kezdünk. Elsőnek ezen a tavaszon Cserhalmi György lesz a Kamara Stúdió vendége. A legnagyobbak közül is kiemelkedő, a titokzatos, akinek nincsenek titkai, a Hamlet, aki valójában Lear, a Színészkirály távozása utáni magyar Színészország közfelkiáltással megválasztott helytartója” – írja beharangozójában Nótáros Lajos, Cserhalmi György beszélgető társa.

Korunk egyik legismertebb színésze, Cserhalmi György 1948. február 17-én született Budapesten. Édesanyja a híres operaénekesnő, Varga Magda. Diplomáját 1971-ben szerezte meg a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd szinte rögtön leszerződött a debreceni Csokonai Színházhoz. Az évek során több társulatnál is megfordult, de szabadúszóként is eltöltött pár évet. Nemcsak színházi szerepekben mutatta meg tehetségét, több mint kétszáz filmben is játsztott. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője. Egy időben állandó főszereplője volt Jancsó Miklós filmjeinek is.

A sokoldalú színész készített zenés lemezt is (Básti Julival a Hallgass kicsit, Novák Péterrel Eklektikon címmel). Bár saját bevallása szerint a könnyűzenéből csak a Beatlest, a Rolling Stonest és a Simon és Garfunkel duót szereti, komolyzenét pedig inkább egyedül hallgat, a Férfi és nő című zenés műsorban Básti Juli, Udvaros Dorottya és Kulka János társaságában többször is fellépett Dés László és Bereményi Géza dalaival, valamint közreműködött a Születtem Magyarországon című Cseh Tamás-emlékelőadáson.

Színházi rendezőként is kipróbálta magát: Zalaegerszegen Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját és a Villa Negra című komédiát állította színpadra, Debrecenben pedig a Boldogult úrfikoromban című darabot, amelyet Krúdy Gyula regényéből Parti Nagy Lajos írt. Cserhalmit szoros kapcsolat fűzi a hajdú-bihari megyeszékhelyhez: ő jegyzi Szebeni András fotóművész Debrecenről szóló albumának kísérőszövegét.

Megkapta a Balázs Béla-díjat, az érdemes művész címet, 1990-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, és több alkalommal is elnyerte a magyar filmszemlén a legjobb férfi alakítás díját (legutóbb 2005-ben A temetetlen halott és A fény ösvényei című filmekért). 2003-ban az Európai Unió filmes életműdíjával tüntették ki. 2005-ben Príma Díjat kapott, 2011-ben ő volt a Magyar Filmszemle nagyjátékfilmes zsűrijének elnöke, tavaly pedig a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díszvendége.

 

A május 7-én 19 órától a nagysznházban sorra kerülő estre minden kamaraszínházi bérlet és meghívó érvényes. Jegyek korlátozott számban telefonon (0755045200) és email-en keresztül (akamara.ro@gmail.com) rendelhetők, valamint előadás előtt egy órával a színházban kaphatók.