Éder Enikő kapta a 2011-es Kölcsey-díjat

Írva : 2012 január 24

Éder Enikő kapta a 2011-es Kölcsey-díjat

Vasárnap este az Aradi Kamaraszínházban az RMDSZ Arad Megyei Szervezete, a Kölcsey Egyesület és az Aradi Kamaraszínház a Magyar Kultúra Napjának megünneplésére hívta az aradiakat.

A 2004 óta átadásra kerülő Kölcsey-díj 2011-es kiírásának „befutói” Pávai Gyula (posztumusz) és Éder Enikő.

Éder Enikő laudációját Nótáros Lajos mondta el, aki azt emelte ki, hogy a sok, színpadot koptató közül a most kitüntetett az igazi színészek különös társaságához tartozik. Erről meggyőződhettek már az aradiak, és nemcsak az aradiak. És annak ellenére, hogy hivatalosan a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésze, mély, tudatosan átélt kapcsolat fűzi az aradi magyar színjátszáshoz. Erős és törékeny, határozott és bizonytalan – egyszóval vívódó típus, amely szomjúhozza az elismerést, a támogatást és a szeretetet – összegzett a méltatás, hozzáfűzve: nem lehet véletlen egybeesés, hogy egyszerre kap Kölcsey-díjat a művésznő azzal, aki elindította a világot jelentő deszkákra.

Éder Enikő meghatottan és szerényen úgy értékelte, hogy az elismerés azoké is, akik segítették a munkáját az Aradi Kamaraszínházban. Pávai Gyulát tanárának, mesterének nevezte, aki elindította pályáján. A Kölcsey Egyesületnek ugyanakkor azt kívánta, hogy a továbbiakban is folytassa munkáját névadója szellemében.

A díjazottak díszoklevelet és egy bronz emlékplakettet (Dinnyés László budapesti képzőművész munkája) kaptak.

Az ünnepi est zárásaként Kozsik József „…füstbe ment terv…” című zenés Petőfi-estjét tekinthették meg a jelenlévők.

Teljes cikk: Nyugati Jelen

http://www.nyugatijelen.com/kultura/voltunk_vagyunk_leszunk.php