Éder Enikőt is kitüntették az Aradi Városnapokon

Írva : 2012 augusztus 27

Éder Enikőt is kitüntették az Aradi Városnapokon

aradihirek.ro

Arad szabad királyi várossá nyilvánításának 178. évfordulóján, az aradi nagyszínházban tartott ünnepi tanácsülésen osztották ki a képviselőtestület által odaítélt díszokleveleket olyan jeles személyiségeknek, aki a kultúra, a sport vagy az oktatás terén alkottak maradandót, illetve öregbítették a város hírnevét.

Kiválósági oklevéllel és emlékplakettel jutalmaztak két magyar személyiséget: Éder Enikőt, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és az Aradi Kamaraszínház művészét, valamint Konyelicska István veterán evezőst, az 1952-es helsinki olimpia résztvevőjét, az első romániai ötkarikás evezős csapat tagját. Éder Enikő számára különösen eredményes ez az év, hiszen januárban a Kölcsey Egyesület díját vehette át, és a Kvartettcímű előadásban nyújtott alakítását a legjobb női főszereplő címével ismerték el – legutóbb a nagybányai Atelier-fesztiválon. „A város részéről kapott kitüntetés különösen fontos számomra, mert úgy érzem, hogy az egész aradi magyarságot és az Aradi Kamaraszínházat egyaránt illeti az elismerés” – nyilatkozta az ünnepség végén. Konyelicsak István „egy boldog aradinak” vallotta magát, hogy 82 évesen sem feledkeztek meg róla, és köszönő szavaiban arra kérte a városatyákat, hogy ne feledkezzenek meg a jobb sorsra érdemes aradi evezőssport támogatásáról sem.

Bognár Levente aradi alpolgármester szerint nem csupán egy gesztus az önkormányzat részéről a magyar közösség irányába, hogy magyarokat is kitüntetnek a városnapok alkalmával, hanem érdemeik őszinte és valós elismerése.

A ma esti ünnepségen Pro Urbe-díjat kapott másik két aradi olimpikon, Daniela Dodean asztaliteniszező és Lucia Mihalache sportlövő (a díjakat hozzátartozóik vették át), továbbá Kiválósági-díjat kapott Florin Didilescu megyei könyvtárigazgató, a frankofón diákszínjátszó-fesztivál lelke és fő szervezője, és Iustin Antoniu Barna pedagógus.

Pataky Lehel Zsolt a díjátadás után kérte mikrofon elé a két kitüntetettet. Hallgassa meg a Temesvári Rádió számára készített riportot.