Elindult az idei Szórvány Kulturális Karaván

Írva : 2020 július 13

Nagy sikerrel vendégszerepelt Simonyifalván, majd Kisjenőn az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020” csapata az elmúlt hétvégén, ezzel pedig útjára indult az idei Kamara-Karaván. Ősz végéig Arad megyei kistelepüléseket keresnek fel a Ki szívét osztja szét című előadással, Varga Miklós főszereplésével. Olyan, a szórványban élő magyar emberekhez látogatnak el, akik amúgy nem, vagy csak nehezen jutnak el színházba.

Simonyifalva és Kisjenő magyar közössége egyaránt megerősítette, hogy a vidéki embereknek szükségük van arra, hogy a színház saját közegükben szólítsa meg őket, hiszen az ott szerzett kulturális élmények az összetartozást és a rájuk figyelés érzését erősítik. Különösen fontos ez a mostani járványhelyzetben, amikor hónapok óta nincsenek rendezvények. Mindkét településen szép számú közönség fogadta a Ki szívét osztja szét című táncszínházi produkciót, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen állított színpadra az Aradi Kamaraszínház.

A békéscsabai Tabán Táncegyüttes ars poeticájához tartozik „a magyar kultúra közvetítése a határon túli magyar testvérek számára”. Farkas Tamás, a tánccsoport művészeti vezetője, a kortárs táncjáték koreográfusa a turné kapcsán kiemelte: „azért jöttünk, hogy szolgáljunk az itt élő magyarságnak”.

A simonyifalvi vendégszereplés után Varga Miklós színész-énekes arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint magyarnak lenni elsősorban a határon túl élőknek fontos. „Ők azok, akik őrzik magyarságukat és ezért is érdemes nekik elvinni az ilyen jellegű műsorokat. Én a magam módján próbálom tartani bennük a lelket, hogy őrizzék meg a magyarságukat, mert érdemes, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor fordul a történelem kereke”, nyilatkozta a legendás énekes.

A Kamara-Karaván első két állomásán az előadásnak nagy sikere volt, a közönség tagjai közül többen meghatódva hallgatták Varga Miklós kivételesen karakteres hangját és jól ismert dalait, miközben a Tabán Táncegyüttes tagjai felejthetetlen élményt nyújtottak táncjátékukkal. A tervek szerint a karaván Szentpálon, Nagyiratoson, Majláthfalván, Zimándújfalun, Kisiratoson és Kisperegen folytatódik.

 Az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020” program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg. Az előadássorozat partnere az Arad megyei RMDSZ szervezete.