Homemade

Kolozsvári Állami Magyar Színház

Szeptember 28-án, 18.00 órakor, az évad utolsó szabadtéri előadására várja nézőit az Aradi Kamaraszínház az Arad Megyei Kulturális Központ udvarán. Hétfőn este a Kolozsvári Állami Magyar Színház Bíró Réka és Deák Katalin Homemade című, sok szempontból formabontó, előadását láthatják az érdeklődők a szülő-gyermek kapcsolatról: a produkció előzetes szövegkönyv nélkül, 70 mélyinterjú alapján készült. A sokakat érintő téma nem mindennapi feldolgozását vitték színpadra a kolozsvári társulat tagjai, akik hosszú ideje nem léptek fel városunkban.

Ki vagy mi a család, kik a tagjai, hogyan működik, milyen szerepek és viszonyok uralják? Húsba vágó kérdések, amelyek nemcsak elméletileg foglalkoztatnak, hanem a mindennapjainkban érintenek, meghatároznak. A Szüleink nevet viselő projekt azt célozta meg, hogy felmérje a mai család struktúráját, problémáit, és mindezt tükörként megmutassa. A projekt keretében jött létre a Homemade című előadás. Célja a romániai családok jelenlegi helyzetéről, a családi gondokról párbeszédet indítani. Gyermek-szülő helyzetekre összpontosít, mintegy tükröt tart a vitában érintetteknek és megmutatja a másik fél szempontját, igazságát, sérültségét.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Szüleink projektjéhez Deme Ilona pszichológus, családterapeuta és Dávid-Kacsó Ágnes pszichológus segítségével hetven mélyinterjú készült a szülő-gyermek kapcsolat témában, amit a két dramaturg, Biró Réka és Deák Katalin írt szöveggé, majd Vargyas Márta rendezett előadássá. Szereplők: Albert Csilla, Dimény Áron, Kali Andrea, Kántor Melinda, Marosán Csaba, Molnár Rudolf, Laczó Júlia, Kicsid Gizella, Szucher Ágnes, Jerovszky Tímea.

 „Ez egy olyan előadás, hogy jön, hogy hazamenj utána a gyerekedhez, apádhoz, anyádhoz, és beszélj… ha nem is vele, legalább hozzá. Homemade – kegyetlen, mégis csodálatos mese Vargyas Márta rendező szubjektív műfajdefiníciója szerint a Szüleink-projekt előadásában”, írja a produkcióról Jankó Szép Yvette.

Nagyszerű, erős színpadi jelenlétre képes művészek vállalkoztak arra, hogy előadják az etűdöket, melyek egymás mellé rakva drámai képet mutatnak a hagyományos családról és művészi élményt nyújtanak a nézőknek”, így jellemzi Simon Judit a kolozsvári előadást, amely végre egy olyan produkció, ami a fiatalokat és szüleiket, nagyszüleiket egyaránt megszólítja. Az előadás időtartama 2h 45′ egy szünettel.

Jegyek az előadásra 15 (teljes árú), 10 (nyugdíjas) és 5 (egyetemi hallgató, diák) lejes áron válthatók online, a www.biletmaster.ro oldalon. Akinek nincs lehetősége online vásárlásra, jegyigényét jelezheti telefonon a nagyszínház pénztárában a 0744/475–147-es számon, jegyét pedig felveheti az előadás előtt egy órával a helyszínen. Telefonos jegyfoglalás hétfőtől péntekig 10 – 16, szombaton 10 – 12 óra között.

Előadások
Szept.28
18:00
Helyszín:
Nyári színház, szabadtér, Baritiu utca 16 - ELMARAD