Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Az élő holttest

Szegedi Pinceszínház – Aradi Kamaraszínház

Lev Nyikolajevics Tolsztoj
Az élő holttest

Fegya Protaszov házassága válságba jut. Egyetlen megoldás a válás lenne, de a vallás és a konvenciók szigorú szabályokat rónak a házasfelekre. Fegya álöngyilkossággal ad szabadságot feleségének, aki él is ezzel. Ám a sors nem hagyja, hogy életüket ilyen egyszerűen rendezzék.
Mi történhet akkor, ha valaki megcsömörlik az úgynevezett normális élettől? Ha a társadalom minden normáját, és annak következetes végigvitelét az élettel, az igazival minden ponton szembenállónak érzi, és nem kér belőle? Ha pedig beilleszkedni sem tud, de a szembeszegülésre sincs ereje – maradnak hát azok a pillanatok, amelyekben még átéli, hogy él: a mámor, a zene, az érzékek anarchiája.

Tolsztoj döbbenetes erejű és érvényű drámája annak a sorsnak válságát és feltartóztathatatlan tragédiáját mutatja be, amely sem megszokni, sem lecsapolni nem tudta a köznapokat elborító mocsarat – s a zseniális és formátumos főhős így csak pusztulásának kétségbeesésében emelkedhet ki abból a világból, amelyben nem érezte, hogy valóban létezik.

A rendezés különlegessége a díszletben van, ugyanis terveink szerint a díszlet kifejezi az előadás hangulatát. A színpadon mindenkinek megvan a maga zuga, de az átjárás szinte lehetetlen, bár egy csővel össze vannak kötve az egymáshoz tartozó emberek, mégsem tudnak egymáshoz elérni. Mindenki a saját magányában szenved…

Szereplők:
Fjodor (Fegya) Protaszov – Jászberényi Gábor
Lizaveta Andrejevna Protaszova, a felesége – Kancsár Orsolya
Anna Pavlovna, Liza anyja – Balog József
Szása, Liza testvére – Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk – Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja – Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos – Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány – Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró – Varga Bálint

Rendező: Tapasztó Ernő

Előadások
Helyszín:
Szegedi Pinceszínház