Magyar Golgota

Díszbemutató

A Mythberg Films Budapest és az Aradi Kamaraszínház nagyjátékfilmjének díszbemutatója

Október 5-én, 18.00 órakor, az aradi nagyszínházban Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező alkotása Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát.

A film végig követi Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

A Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott, a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasdladányban. A Magyar Golgota a Canadian Cinematography Awards havonta rendezett nemzetközi filmes megmérettetésén áprilisban a legjobb egész estés film lett, de több más elismerésben is részesült egyebek mellett Japánban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Bhutánban és Horvátországban. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra is.

A filmet korábban már díjazták Törökországban, júniusban a legjobb egész estés film, a legjobb produkció és a legjobb operatőr kategóriában is a nyertesek közé került a Golden Wheat Awards isztambuli nemzetközi filmfesztiválon.

Rendező, forgatókönvíró: Pozsgai Zsolt

Szereplők: Szabó Máté, Lux Ádám, Pap Kati, Janik László, Békefi Viktória, Tapasztó Ernő 

A film a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Előadások
Helyszín:
Ioan Slavici Klasszikus Színház - Aradi Magyar Napok keretében