William Shakespeare: Hamlet

Az amerikai John Blondell úttörő rendezésében Shakespeare Hamletje egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról.

Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház közös produkciója.

Ez az előadás a Hamlet dekonstrukciója, amelyben a jelenetek nem feltétlenül a megszokott sorrendben következnek egymás után, illetve egyes részek az eredeti kontextusból kiemelve jelennek meg.

John Blondell rendező, a kaliforniai Santa Barbarában működő Lit Moon Theatre alapító művészeti igazgatója, a színházművészet professzora és az előadóművészet globális nagykövete a santa barbarai Westmont College-ban, valamint a veronai Shakespeare Fringe Fesztivál társalapítója. Több mint 100 produkciót rendezett az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Eddig 14 Shakespeare előadást jegyez, két, a szonettekhez kapcsolódó projektet, a VI. Henrik 3. részét, Julius Caesart, A vihart és a Szentivánéji álmot, amelyet hat alkalommal négy különböző nyelven állított színpadra.

Az Aradi Kamaraszínház felkérésére készült Hamletben négy színész és egy zenész segítségével kap új érzelmi súlyokat a jól ismert darab, a történetet többé-kevésbé lineárisan mesélik el, de a megrázó szembeállítások segítenek abban, hogy Shakespeare páratlan nyelvezetét frissnek halljuk. A zene élő része az előadásnak, Borsos Pál több hangszeren kíséri végig a történést és a szereplőket, mintegy kapocsként élet és túlvilág, valóság és fantázia, külső és belső között. Az előadás zeneszerzője a szintén amerikai James Connolly.

Az előadás női szerepeit Tapasztó Alexandra játssza, partnerei Balog József és Varga Bálint a Szegedi Pinceszínházból, valamint Claudiu Gabor, a resicabányai Nyugati Színház fiatal színésze.

Jegyek elővételben kaphatók a Szegedi Pinceszínház titkárságán. Foglalás a titkarsag.pincesz@invitel.hu és a 62/540-554 elérhetőségeken lehetséges.

Az előadás létrejöttét támogatta az Aradi Kulturális Központ (Centrul Municipal de Cultură Arad) a Nemzetközi Stúdió Shakespeare Fesztivál keretében.

Előadások
Helyszín:
Szegedi Pinceszínház