Év végi jótékonysági előadás

Írva : 2011 december 12

Éder Enikő Különjárata a szegényebb sorsban élő magyar gyermekeknek

Jótékonysági év végi előadás az Aradi Kamaraszínházban

December 17-én, szombaton 18 órától az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház épülete) Éder Enikő Különjárat című estjével zárja az évet az Aradi Kamaraszínház. A jótékonysági év végi estre, amelynek célja a közelgő karácsonyi ünnepek előtt segítséget nyújtani a megye magyar nagycsaládosainak, a belépés tetszés szerinti. Az adományként összegyűlt pénzösszeget a színház a Katalin Egyesület segítségével juttatja el a rászorulókhoz.

Éder Enikő az Aradi Kamaraszínház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színművésze a Magyar Televízió Társulatának egyik felfedezettje, a jubileumi István, a király Saroltja. Személyes hangvételű előadása az utazásokról szól, az otthonkeresésről, a honvágyról, a vágyakról, és álmokról, mindannyiunk álmairól. Egy baráti találkozás, ahol erdélyi költők verseivel, sanzonok és örökzöld slágerek kíséretében egy közös képzeletbeli utazáson vehetünk részt, egy Különjáraton többek között Karády Katalinnal, Cserháti Zsuzsával, Bródy Jánossal, Koncz Zsuzsával.

 

Éder Enikő Különjárat – Dalok, szavak, találkozások című egyéni estje 2010 októberében indult útjára az Aradi Kamaraszínházban. Az előadást számos helyen játszotta nagy sikerrel az aradi művésznő, többek között a szegedi Nemzetközi THEALTER Színházi Fesztivál keretében a szegedi Csillag börtön fogvatartottai előtt, de egy, a Bethlen Gábor Alap által támogatott szórványvidéki turné kertében is. A THEALTER Fesztivál naplójában így írnak az előadásról: „Éder Enikőt megszerette ez a fesztivál. Megszerette a sokarcúságát: az olykor gyenge, olykor kegyetlen, érzékeny nőt a Kvartett című darabban, és rajongott érte a Csillag börtön közönsége.” A közelmúltban Éder Enikő a IX. Gyergyószentmiklósi Kisebbségi Színházak Kollokviumán, Merteuil szerepének megformálásáért Heiner Müller Kvartett című előadásban a legjobb női alakítás díját nyerte meg. A szegedi MASZK Egyesülettel együttműködésben készült produkció, amelynek női főszereplője az aradi művésznő, az idén a Piteşti-en megrendezett„Davila-Interfest” Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon elnyerte a zsűri Interkulturális  párbeszéd díját, a IX. Gyergyószentmiklósi Kisebbségi Színházak Kollokviumán pedig különdíjban részesült.