Évadnyitó Gálvölgyi Jánossal

Írva : 2018 március 13

A hullaégető – Gálvölgyi János drámai főszereplése Aradon

Március 21-én 17 és 20 órai kezdettel egy hátborzongató és drámai előadást tekinthetnek meg az aradi nézők, ugyanis az Orlai Produkció és a győri Vaskakas Bábszínház közös előadása, a Hullaégető nyitja az Aradi Kamaraszínház 2018-as évadát.
Ladislav Fuks darabjában a néző Karel Kopfrkingl történetét ismerheti meg, aki a prágai krematórium dolgozója, a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya. Rajongásig imádja feleségét és két gyermekét, nagy buzgalommal és szakértelemmel végzi munkáját, egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ám 1938-at írunk, amikor is Németország elfoglalja a Szudéta-vidéket. Ekkor fokozatosan előbukkan a rendes honpolgár álarca alól az álszent szörnyeteg, a behízelgő hóhér, akinek fel sem tűnik, hogy már egy párhuzamos világrendet szolgál, melynek javáért magától értetődő természetességgel áldozza fel a hozzá legközelebb álló embereket is.

Ladislav Fuks hátborzongató regényéből a hatvanas években csehszlovák film is készült rasszizmusról, kirekesztésről, és arról a bizonyos szellemről, ami kiszabadult a palackból. Gálvölgyi János akkor Kopfrkingl magyar hangja volt, most végre színpadon is eljátszhatja ezt az aktualitásából mit sem vesztett történetet. Az előadást Pelsőczy Réka rendezi, aki az elmúlt években több sikeres előadást rendezett az Orlai Produkciós Iroda keretein belül. Gálvölgyi János életének párja, Gálvölgyi Judit alkalmazta színpadra Fuks regényét (Zádor Margit fordításának felhasználásával), dramaturg Zöldi Gergely.

Játsszák: Gálvölgyi János, Schruff Milán, Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália, Bora Levente

A 17 órai előadásra a délutáni bérletek és a diákbérletek érvényesek.
A 20 órai előadásra az esti bérletek és a meghívók érvényesek.

Jegyek a bérletárusítás végén,  március 20-án és 21-én a nagyszínház pénztárában és online: www.biletmaster.ro