Fesztiválon a Lovak az ablakban

Írva : 2012 november 17

Fesztiválon a Lovak az ablakban

Az Aradi Kamaraszínház a Lovak az ablakban című előadással vesz részt a Pitesti-en megrendezésre kerülő XVI. Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon valamint a III. Balkáni Színházak Fesztiválján.

Az Aradi Kamaraszínház Matei Visniec: Lovak az ablakban című előadással vesz részt az évente Pitestien (Románia) megrendezésre kerülő XVI. Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon valamint a III. Balkáni Színházak Fesztiválján, amelyre a román társulatok mellett szerb, albán, makedón, valamint bolgár társulatok kaptak meghívást. A Párizsban élő román szerző abszurd tragikomédiáját november 19-én játssza az aradi színház.

A tavalyi szemlén az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata című előadásában nyújtott alakításáért Harsányi Attilának ítélte a fesztivál legjobb férfi alakításért járó díját, az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukcióban készült Kvartett című előadása pedig a zsűri Interkulturális Párbeszéd különdíját nyerte.

Az 1956-ban született Matei Visniec Lovak az ablakban című drámáját 1987-ben a bukaresti ősbemutató előtt egy nappal betiltották, és csak 1989 után kerülhetett Romániában színpadra. Visniec darabjait többek között Franciaországban, Lengyelországban, Oroszországban, Hollandiában, Svájcban, Németországban, Kanadában, Belgiumban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Finnországban, és a Moldovai Köztársaságban is játszották.

A Lovak az ablakban a ionescói abszurdból kiinduló, de az abszurd drámát parodizáló, a görög színházi hagyományokhoz is visszanyúló, a történelmet a bagatell szintjére emelő, de a babona világát sem mellőző iróniával teletűzdelt parabola a háborúról, a háborút megelőző borzalmakról, az emberi viszonyok párhuzamos világokban futó ellehetetlenüléséről.