…füstbe ment terv…

Írva : 2011 november 27

Válogatás Petőfi Sándor költeményeiből Kozsik József előadásában

Pénteken, december 2-án 19 órakor az Aradra a közelmúltban visszatért Kozsik József  színművész  a „…füstbe ment terv…” című élőzenés estet mutatja be az Aradi Kamaraszínházban. Tangóharmónikán kísér: Borsos Pál.

Juhász Ferenc szerint: „Petőfi a forradalom és az ifjúság, az emberiség legszebb álma. Aki az ő verseit veszi kezébe, sohase felejtse: ő az út önmagunk és a jövendő felé.”
Petőfiről írni nagyon nehéz feladat, mert mint az óriások, nem hagyja magát megfogalmazni, besorolni. Életművéről könyvtárnyi anyagot írtak az értékelők, mégis mindig felmerül a kérdés: mi újat lehet mondani arról a költőről, akinek neve jelképpé nőtt az idők során, aki úgy énekelte meg a legfontosabb emberi dolgokat: barátságot, szerelmet, családot és szülőföldet, népet és hazát, forradalmat és „világszabadságot”, hogy szavai a szavainkká lettek, gondolatai beépültek gondolatainkba. Ezért sem lehet róla egy letűnt korszak képviselőjeként beszélni, hiszen ő nem csupán forradalmár, elszánt harcos, hanem bölcs filozófus, aki nyugalomra int, tüzes szerető, odaadó gyerek, lázas álmodozó aki ahogyan megálmodta „soká, örökkön él”.

A „Füstbe ment terv” című válogatás sem egy szokványos Petőfi képet mutat be. Megpróbálja az ember – Petőfit közel hozni a nézőkhöz, aki nevet, szeret, dalol és természetesen „véres napokról” is álmodik.

A rendhagyó élőzenés-boros estre, amelyre a bort Bálint Zoltán szolgáltatja, jegyek a Tulipán könyvesboltban (nyitvatartás: hétköznap 11-17 óra között), valamint előadás előtt egy órával az Aradi Kamaraszínházban kaphatók.