Határon túli magyar színházi szemle a Tháliában

Írva : 2012 április 18

Határon túli magyar színházi szemlét tartanak a Tháliában

Forrás: www.kronika.ro

Az esemény tegnapi sajtótájékoztatóján a különböző színházak és a magyar főváros képviselői, illetve Bereményi Géza igazgató mellett jelen volt az esemény fővédnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

„Színházi seregszemlét számtalan szempont alapján lehet szervezni, de a magyar nyelvhez, a magyar kultúrához való tartozás szempontja különleges többlettartalmat hordoz mindegyikhez képest” – mondta a politikus. A budapesti teátrum mindig is befogadó színház volt, amelyben eddig is hangsúlyos szerep jutott a határon túli társulatoknak is. Bereményi Géza tavaly decemberi kinevezésével azonban még erősebbé vált ez a szerep, ennek egyik jele a májusi fesztivál is.

„Én magam is nagyon kíváncsian várom az eseménysorozatot, és azt hiszem, hogy kifejezetten jól sikerült válogatással találkozhat majd a közönség” – közölte a színházigazgató. A szemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár című előadásával indul, május 10-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház Tóték, 11-én pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Chioggiai csetepaté című előadását láthatja a közönség a nagyszínpadon. Május 12-én az Új Stúdióban a komáromi Jókai Színház Tetemre hívás című előadói estje, az Arizona Stúdióban pedig az Aradi Kamaraszínház Háljunk egymásba járni című Petri György-estje látható.


Keresztes Attila (balra) és Tapasztó Ernő a tájékoztatón (a szerző felvétele)

Másnap az Új Stúdió a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának (Egy)mással, míg az Arizona Stúdió a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Arany-légy című produkciójának ad helyet. A szemle zárónapján, május 14-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lép fel a De mi lett a nővel? című előadással.

„Fiatal színház vagyunk, és egy ötéves társulat számára nagyon fontos, hogy meghívást kapott egy ilyen szemlére. Ha jók leszünk, és jó lesz a többi előadás is, akkor valószínűleg mások is jönnek majd, és akár egy nagyobb szabású színházi szemle is kialakulhat Budapesten” – mondta Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti igazgatója.

„Friss előadással érkezünk, amelynek bemutatója április végén lesz Aradon. A fő célunk a műfaji határok feszegetése volt, hogy megtaláljuk a különböző ágak közötti átjárhatósági pontokat, és így új műfajt, új irányvonalat alakítsunk ki” – jelezte a Háljunk egymásba járni című stúdiódarabról Gujdár Gabriella rendező. Keresztes Attila, a Harag György Társulat vezetője szerint egy jól bejáratott vígjátékot hoznak el a szemlére, Carlo Goldoni legtöbbet játszott komédiáját.

„Ha tetszik, ha nem, nincs már egységes magyar kultúra, hiszen a nagyszüleim generációja egy teljesen új közegben maradt magára. A határon túli színházak óhatatlanul tanultak abból a kultúrából, amiben élnek, miközben azok a kultúrák is tanultak tőlünk. Mindebből Erdélyben és más országokban is fontos dolgok születtek” – emelte ki a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjének egyik fontos elemét Keresztes Attila.

Kiss Csaba, Budapest