Hevesi Sándor-díjat kapott Tapasztó Ernő

Írva : 2022 március 27

Hevesi Sándor-díjat kapott Tapasztó Ernő színész-rendező, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője. A díjjal olyan művészek munkáját ismerik el, akik a legtöbbet teszik a magyar színházművészet nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért.

A színházi világnap alkalmából ítélik oda évente a Hevesi Sándor-díjat, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának kezdeményezésére alapítottak 1998-ban. Az elismerést minden évben három olyan művész, kultúraközvetítő szakember kapja, aki sokat tett a magyar nyelvű színházi kultúra nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A színházak és szakmai szervezetek által javasolt művészek közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja képviselőiből álló kuratórium dönti el, hogy az adott évben kik részesülnek az elismerésben. Idén Tapasztó Ernő aradi színész-rendező mellett Ágh Márton díszlet-, jelmez- és látványtervezőt és Molnár Levente operaénekest is díjjal jutalmazták.

Tapasztó Ernő az Aradi Kamaraszínház alapító igazgatója. A közönség számos jelentős nemzetközi színházi fesztiválon láthatta rendezéseit. Vezetésével az Aradi Kamaraszínház mintegy hatvan díjat nyert romániai, magyarországi és nemzetközi színházi fesztiválokon. Az aradi színész-rendezőt a Szegedi Pinceszínház jelölte a díjra. Az aradi és szegedi társulat által létrehozott Szeged-Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás alig néhány éve jött létre, ennek ellenére már több izgalmas koprodukcióval álltak a nézők elé, kiérdemelve a szakma figyelmét is.

Tapasztó Ernő

A Hevesi Sándor-díj korábbi kitüntetettjei között szerepelt Eszenyi Enikő (2001), Oszvald Marika (2003), Alföldi Róbert (2010), Bérczes László (2010), Mundroczó Kornél (2013), Vidnyánszky Attila (2016), a romániai művészek közül pedig Tompa Gábor (2011) is. Továbbá Balog József, a szegedi MASZK Egyesület elnöke, a nemzetközileg is elismert szegedi Thealter Fesztivál művészeti vezetője, aki egyben az Aradi Kamaraszínház társulatának tagja is, tavaly vehette át a Hevesi Sándor-díjat.