Hippolyt, a lakájjal indul az évad

Írva : 2013 március 9

A Hippolyt, a lakájjal indul az Aradi Kamaraszínház Tavaszi Évada

A Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékkal indul március 13-án 19 órától a nagyszínházban az Aradi Kamaraszínház Tavaszi Évada. Az előadásra, amelynek főszereplője a Kossuth-díjas Reviczky Gábor, minden kamaraszínházi bérlet és meghívó érvényes. Jegyek korlátozott számban a harmadik emeleti kakasülőre telefonon (0755045200) és email-en keresztül (akamara.ro@gmail.com) rendelhetők, valamint előadás előtt egy órával a színházban kaphatók.

 „A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel.” – mérgében efféle mondatokat vág az újgazdag szállítmányozási vállalkozó (Schneider) az úrhatnám felesége által szerződtetett egykori grófi komornyikhoz, Hippolythoz. De ki ne emlékezne erre s a hozzá hasonló frenetikus hatású komikus jelenetekre (Kabos Gyula és Csortos Gyula feledhetetlen párosára) a magyar filmtörténet egyik legnépszerűbb 1931-es alkotásából?  A fiatalabbak talán nem, de ők vélhetően emlékeznek a film 1999-es átiratára (s benne Koltay Róbert és Eperjes Károly kettősére). S ha valaki mégsem látta volna egyik filmet sem, akkor most megláthatja majd, hogy milyen a tökéletes zenés vígjáték, az igényes, felszabadító erejű, bár a rekeszizmokat megdolgoztató szórakoztatás. A filmtörténeti klasszikus napjainkhoz is aktuális üzeneteket közvetítő, nagy sikerű színpadi változatában, az élvezetek továbbfokozása érdekében többek között felcsendülnek a Köszönöm, hogy imádott; Jaj, de jó a habos sütemény; Holdvilágos éjszakán; Pá kis aranyom; Bőg a tehén című örökzöld melódiák is.

Hippolyt, a lakáj

zenés vígjáték két részben
 
Zágon István színdarabját és Nóti Károly film forgatókönyvét zenés színpadra alkalmazta:
Vajda Anikó és Vajda Katalin

A betétdalok zenéjét szerezte:
Eisemann Mihály, DeFries Károly és Márkus Alfréd

A betétdalok szövegét írták:
Harmath Imre, Füredi Imre, Kellér Dezső, Mihály István,
Szécsény Mihály, Szilágyi László és Zágon István

Hippolyt: Kiss Jenő Jászai-díjas
Schneider Mátyás: Reviczky Gábor Kossuth-díjas
Aranka, a felesége: Fehér Tímea
Terka, a leányuk: Steinkohl Erika
Benedek András: Presits Tamás
Makáts, főtanácsos: Mészáros Mihály
Makáts Csaba: Gulyás Attila
Mimi, lokáltáncosnő: Liszi Melinda
Julcsa: Nagy Erika
Tóbiás: Csomós Lajos

Zenészek:
Zongora: Gulyás Levente, hegedű: Uhrin Viktor, nagybőgő: Pfeff Márton, gitár: Cseh István/Fábián Béla, klarinét, szaxofon: Bogdán Gábor, trombita: Resetár Attila, harsona: Szűcs Csaba, dob: Tímár Tamás

Díszlettervező: Mira János

Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas

Koreográfus: Kerekes Judit

Zenei vezető: Gulyás Levente

Rendezőasszisztens:
Kiss Kata

Rendező:
Eperjes Károly Kossuth-díjas