Indul az Aradi Kamaraszínház Tavaszi Évada

Írva : 2013 február 20

Indul az Aradi Kamaraszínház Tavaszi Évada

Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Reviczky Gábor, Nagy Bandó András is színpadra lép

Március 13-án a Hippolyt a lakáj című zenés vígjátékkal indul az Aradi Kamaraszínház 2013-as Tavaszi Évada. A Békéscsabai Jókai Színház vendégjátékának főszereplője a Kossuth-díjas Reviczky Gábor.  A Tavaszi Évadban az aradi színpadon lép föl többek között Udvaros Dorottya, Cselhalmi György, Nagy Bandó András, de a nézők láthatják az Aradi Kamaraszínház két vezető színészének,  Harsányi Attilának és Éder Enikőnek játékát is.

Március 13-án, szerdán este 19  órakor, a Békéscsabai Jókai Színház Hippolyt a lakáj című zenés vígjátéka indítja az Aradi Kamaraszínház 2013-as Tavaszi Évadát. Az előadás főszereplője a méltán elismert és népszerű Kossuth-díjas színművész, Reviczky Gábor. „A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel” – mérgében efféle mondatokat vág az újgazdag szállítmányozási vállalkozó (Schneider) az úrhatnám felesége által szerződtetett egykori grófi komornyikhoz, Hippolythoz. A Kossuth-díjas Eperjes Károly által rendezett előadásban felcsendülnek többek között a Köszönöm, hogy imádott; Jaj, de jó a habos sütemény; Holdvilágos éjszakán; Pá kis aranyom; Bőg a tehén című örökzöld melódiák is.

Kétszáz film és számtalan színházi előadással maga mögött jön el Aradra a Kossuth-díjas Cserhalmi György, aki eddigi vendégeink – Kepes András, Esterházy Péter és Vágó István – után beszélget majd Nótáros Lajossal a nagyszínház színpadán. „Összeállt a kép. Megvan a terv. Az első lépést megtettük. A Kamara Stúdió a mai magyar színjátszás kiemelkedő alakjait szeretné emberközelbe hozni. De mivel a jelen zavaros a jövő pedig beláthatatlan, valóban a legnagyobbakkal kezdünk. Elsőnek ezen a tavaszon Cserhalmi György lesz a Kamara Stúdió vendége. A legnagyobbak közül is kiemelkedő, a titokzatos, akinek nincsenek titkai, a Hamlet, aki valójában Lear, a Színészkirály távozása utáni magyar Színészország közfelkiáltással megválasztott helytartója” – írja beharangozójában Nótáros Lajos.

Aki figyelemmel kísérte Nagy Bandó András pályafutását, nagy változások tanúja lehetett. Sokan emlékszünk, hogy humoristaként szerzett ismertséget, megnyerte a Humorfesztivált, mire leszerződtette a Mikroszkóp Színpad. Ez 1982-ben történt, s az eltelt három évtized alatt az önfeledt nevettetőből bölcs íróember lett. Sokoldalú alkotó, ír verseket, publicisztikákat, könyvei pedig szinte bestsellerként fogynak.  Reméljük Aradon is, ahol Egyedül állok című estjével lép a publikum elé. Nagy Bandó humora többszólamú. Varázslatos szuggesztivitással mindnyájunkhoz, mindnyájunkról szól. Stílusába a vaskos, populáris monológ, és a magvas, filozófusi elmélyültség is belefér. Hasonlíthatatlan, unikális jelenség.

Harsányi Attilát és Éder Enikőt nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen az Aradi Kamaraszínház két meghatározó színésze számos díjat és elismerést szerzett az aradi teátrumnak. Előbbi, az orosz költészetből inspirálódó, Viszockij, Jeszenyin, Tarkovszkij, Dosztojevszkij műveit a zseni szemszögéből láttató esttel lép fel, gitáron az ukrán Vihula Mihajlo kíséri, Éder Enikő a Temesváron nemrég óriási sikerrel játszott Parasztopera című előadásban lesz látható. A  Pintér Béla által írt Parasztopera az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színpadi műve, az „eredeti” előadást pedig, a szerző rendezésében, nem kevesebb mint tíz éve játsszák magyarországi és külföldi színpadokon. A Temesvári  Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása egy balladisztikus történetet dolgoz fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz.

„Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?” – kérdezte Udvaros Dorottya és az est rendezője, Vörös Róbert, kortárs magyar íróktól és zeneszerzőktől. Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának első önálló estje az erre a kérdésre adott válaszokból állt össze. A szerzemények között találunk versben vagy prózában írtakat néha játékosan, néha keserédesen megfogalmazva. A válaszokból és a melléjük szerkesztett vadonatúj és néhány már ismerősen csengő dalból állt össze végül a Mégis szép című est. Hallhatóak (többek között): Zsüti-sláger és Weill-song, Cseh Tamás, Leonard Cohen, Cole Porter és Kamondy Ági dalai, Térey János, Lőrinczy Attila, Bartis Attila, Nádas Péter és Závada Pál szövegei.

Bérletárak:

Felnőtt: 90 RON
Kedvezményes (Nyugdíjas, egyetemista): 70 RON
Diák: 40 RON

Bérletárusítás (az Aradi Kamraszínház-Bábszínház épülete – székházában): február 25-től március 8-ig (a régi bérletesek március 4-ig visszavásárolhatják helyeiket).

Nyitva tartás: hétköznap 10-13, hétfőn és szerdán 17-19 óra között is.
Információ (február 21-től): 0755-04-52-00, kamaraszinhaz@gmail.com