Jávor a Kamaraszínházban

Írva : 2016 január 25

Jávor Pál életéből készült monodrámát mutat be az Aradi Kamaraszínház

Január 30-án és 31-én 19 órakor mutatja be az Aradi Kamaraszínház Pozsgai Zsolt Jávor című monodrámáját, Szőke Zoltán főszereplésével.
Pozsgai Zsolt íróként és rendezőként jegyzi a Jávor című monodrámát, amely a nagyközönség számára egy eddig ismeretlen Jávor Pál-képet bontakoztat ki a filmcsillag naplójából és leveleiből. 
Egyszemélyes előadás ez, mégis úgy tűnik, mintha másodmagával lenne a színpadon a Jávor Pált alakító Szőke Zoltán. Monológját ugyanis kamerába mondja a színész.
Jávor Pál 1944-ben a nyilasok börtönébe kerül, mert nem hajlandó elárulni zsidó származású felesége tartózkodási helyét. Ezzel megkezdődik egy több hónapos kegyetlen játék élettel és halállal. Jávor kénytelen átélni, hogy azok, akik eddig imádták és szerették, most fogvatartói. Sopronkőhidára, majd Németországba hurcolják. Embertelen körülmények között tartják, kínozzák, vallatják. A magyar film csodálatos egyénisége egyik pillanatról a másikra egy megalázott, meggyötört ember szerepébe kényszerül, de ezt is méltósággal viseli. Jávor Pál naplójában megrázó őszinteséggel vall életének erről a korszakáról – ez az őszinteség az alapja a színpadi feldolgozásnak is. Hazatérte után összerakja egy színházi kritikus barátja találmányát, a videomagnó ősét, és abba próbálja elmesélni feleségének, Olgának azt, amit átélt, amin keresztül ment. De arra nem számít, hogy az elbeszélés alatt újra átéli a vele történt borzalmakat…
 
A Jávor Pált alakító újvidéki születésű Szőke Zoltán az újvidéki Művészeti Akadémián végzett 1991-ben, a diploma megszerzése után a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színésze lett egészen 1998-ig. A kezdetektől szerepel az RTL Klub napi sorozatában a Barátok közt-ben, ahol Berényi Miklós szerepét alakítja. A színésznek ez az első munkája az Aradi Kamaraszínházban.
Az előadások időpontja egybeesik Jávor Pál születésnapjával, aki 1902. január 31-én született Aradon.
Január 30-án, szombaton, 19.00 órától a délutáni teljes és a diákbérletek érvényesek.
Január 31-én, vasárnap, 19.00 órától a az esti teljes bérletek és a meghívók érvényesek.
Az előadás helyszíne az Aradi Kamaraszínház (a Bábszínház épületében). Érvényesek a tavasszal megvásárolt bérletek.
Jegyek a 0721 26 58 27-es számon vagy az akamara.ro@gmail.com e-mail címen foglalhatók!