Kamara-Karaván

Szórvány Kulturális Karaván

A Szórvány Kulturális Karaván az Aradi Kamaraszínház kulturális mintaprogram értékű kezdeményezése, amely 2018 novemberében indult útnak bebizonyítva, mennyire fontos, hogy a színház a vidéki embereket saját közegükben szólítsa meg, hiszen az ott szerzett kulturális élmények az összetartozást és a rájuk figyelés érzését erősítik. Sikerült eljuttatnunk a magyar anyanyelvi kultúrát/színházi előadásokat olyan vidéki magyar szórvány közösségekbe, ahová színházi produkció elvétve vagy az utóbbi tíz évben talán soha nem jutott el. A nézőinktől kapott visszajelzések egyértelműen megerősítettek bennünket abban, hogy az általunk képviselt irány helyes és a Szórvány Kulturális Karavánra, mint misszióra kell tekintenünk. Úgy érezzük, törekvésünk erősíti a magyarság összetartozásának tudatát, ösztönzi önazonosságának megőrzését.

Az Aradi Kamaraszínház fontos stratégiájának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály megszólítását, színházba szoktatását, kultúrára való nevelését, amire nagy szükség van a szórványban, ahol sok olyan gyermek él, aki vegyes házasságból született. Számukra rendkívül fontos, hogy minél többször minőségi magyar szót halljanak, ezzel is erősítve bennük az anyanyelvű gondolkodás képességét.

Bár a helyi kulturális élet ápolása, a szórványban egymástól távol élő magyar közösségek közötti kapcsolatok építése, a lokális identitás erősítése korábban is hangsúlyosak voltak tevékenységünkben, előadásaink kisközösségekhez való eljuttatása gyakran akadályokba ütközött. A Magyar Kormány által biztosított támogatásból, Nemzeti Jelentőségű Intézményként (2010), lehetőségünk nyílik állandosítani a csaknem tizenöt éve működtetett aradi magyar színházi évadon kívül, a szórványtelepüléseken való rendszeres előadásokat is.  

Az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván” program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg. A támogatás biztosítja a mintaprogram folytonosságát, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház házhoz vigye az anyanyelvi kultúrát. Az előadássorozat partnere az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.   

I. Szórvány Kulturális Karaván 2019

2019-ben az iskolásokat Szente Béla – Gulyás Levente: A kolozsvári bíró című gyerekelőadással örvendeztettük meg, a felnőtt nézőket pedig Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfájából összegyúrt produkciója, A Zördög című előadás várta. 26 Arad megyei magyar szórványtelepülés bevonásával 11 helyszínen mutattuk be előadásainkat, tartottunk drámapedagógiai foglalkozást a résztvevő gyerekeknek és táncházat a felnőtt közönségnek.

A Szórvány Kulturális Karaván 2019-ben Kisjenőn, Pécskán, Kisiratoson, Fazekasvarsándon, Nagyzerinden, Ágyán, Nagyiratoson, Zimándújfalun, Aradon, Simonyifalván és Majláthfalván állomásozott és útjáról riportfilm is készült. Az előadássorozat átlépte Arad megye határát: 2019-ben Déván is játszottunk a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek és a Magyar Házban, illetve A Zördög című előadás 2020 februárjában a Temes megyei Ótelekre is eljutott. 2020 augusztusában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházán vendégszerepelt az élőzenével, tánccal, vigassággal fűszerezett komédia.

Szintén 2020-ban mindkét előadást beválogatták a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapesti Nemzeti Színház által indított Déryné Programba, amelynek célja, hogy a színielőadásokkal rosszul ellátott magyarországi kistelepülésekre juttasson el színvonalas produkciókat. Így 2020 júliusában, 16 nap alatt a társulat 16 településen huszonhétszer lépett színpadra A kolozsvári bíró és A Zördög című produkciókkal.

II. Szórvány Kulturális Karaván 2020

2020-ban Simonyifalva, Kisjenő, Kisiratos, Ágya, Nagyzerind, Nagyiratos és Kispereg szerepelt az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának állomásai között. A világjárvány miatti nehézségek ellenére az Arad megyei településeken teltház fogadta a Ki szívét osztja szét című produkciót, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes közreműködésével állított színpadra az Aradi Kamaraszínház.

III. Szórvány Kulturális Karaván 2021

Hat nap, hét település, tizenhárom előadás, csaknem 750 kilométer és végtelen taps – röviden így lehetne összefoglalni az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának 2021-es júniusi turnéját. A Magyar Kormány támogatásával vándorcsapatunk eljutott Kisjenőre, Temesvárra, Pécskára, Kisiratosra, Dévára, Kisperegre és Aradra.

A sikeres tájolás során a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját láthatta a közönség összesen hét településen Arad, Temes és Hunyad megyékben. Az egész napos programban a felnőttek Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját tekinthették meg, az ifjú korosztályt pedig a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjátékkal szólítottuk meg. Az ifjú korosztálynak szóló produkció, a Szórvány Kulturális Karaván részeként, vendégszerepelt Nagybányán is.

A Kamara-Karaván mindkét előadása a Déryné program keretében valósult meg és szintén ennek részeként 2021-ben eljutott a határ túloldalára, a magyarországi nézőkhöz is.

IV. Szórvány Kulturális Karaván 2021

Szintén 2021-ben az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója, a Falusi ízek című folklór műsor szerepelt a Szórvány Kulturális Karaván augusztusi repertoárjában. A békéscsabai Kispipa Zenekar húzza a talpalávalót, Gerner Csaba színművész pedig vidám, olykor pajzán történeteket mesél az egyes műsorszámok között, felhőtlen szórakozást biztosítva a közönség számára. A Szórványkaraván állomásai Kispereg, Fazekasvarsánd, Simonyifalva, Kisiratos, Nagyzerind, Arad és Nagyiratos voltak.

Ugyanakkor a Kamara-Karaván keretében augusztus végén újra műsorra került, Varga Miklós színész-énekes főszereplésével, a Ki szívét osztja szét című produkció, amelyet hatalmas siker kísért a 2020-as Kamara-Karaván állomásain. A békéscsabai Tabán Táncegyüttes közreműködésével létrejött előadást Déván és Lendván láthatta a közönség.