Kárpáti Piroska – Pozsgai Zsolt legújabb drámájának bemutatója Aradon

Írva : 2022 szeptember 25

Pozsgai Zsolt Kárpáti Piroska című darabjának aradi bemutatóját 2022. október 4-én láthatják az Aradi Kamaraszínház nézői.

2022. október 4-én, 19.00 órakor az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház nagytermében kerül bemutatásra Pozsgai Zsolt legújabb drámája, a szerző rendezésében. Az előadást október 5-én és október 6-án 13.00 órakor a Csiky Gyergely Főgimnázium tanulóinak a gimnázium dísztermében is játsszák.

1920. júliusában magyar, román, ukrán újságok egyszerre hozták le a hírt: Aradon felakasztottak egy fiatal tanárnőt, Kárpáti Piroskát, a helyi újságban megjelent verséért. A vers címe: ÜZENET ERDÉLYBŐL, amely a trianoni döntés fájdalmában született. A hivatalos körök igyekeztek minden nyomot megsemmisíteni. Ma már egyesek azt is kétségbe vonják, egyáltalán létezett-e a magyar történelem ezen misztikus mártírja. Minden történet mögött van egy legenda, Kárpáti Piroska legenda lett. Szülőföldjén és azon is túl. A történelmet meg lehet hamisítani, a legendát nem. Történéseket el lehet hallgatni, ki lehet törölni az emberek emlékezetéből – a legendák azonban élnek.

A Kárpáti Piroska cselekményideje 1920 nyarának pár napja, helyszíne az aradi középiskola tanterme meg a környékbeli kiserdő tisztása és a kivégzőhely. Felnőtt szereplői a mozgássérült, természettudományokat oktató ifjú pedagógus, az ingadozó iskolaigazgató, az ideges cenzor és a magabiztos lapszerkesztő.

Az előadásra a belépés ingyenes, regisztrálni az akamara.ro@gmail.com címen lehet.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Katona József Produkciós pályázat támogatásával jött létre.