Kean – a színeváltozás monodrámája

Írva : 2023 május 10

Az Aradi Kamaraszínház idén tavasszal egy igazi színházi csemegével ajándékozza meg az aradi közönséget. A Kean című monodráma Edmund Kean igazán kalandos életébe enged betekintést Raymund Fitzsimons tollából. 2023. május 13-án 19 órakor az Aradi Kamaraszínház legújabb bemutatóját láthatja a közönség az Aradi Bábszínház termében. Az előadást május 14-én és 15-én is megtekinthetik az érdeklődők.

Edmund Kean, az angol színpad fejedelme, akárcsak III. Richard, a gonosz király, akit oly szívesen játszott, elveszejteni igyekszik mindenkit, aki trónjára vágyik. Ideje nagy részét kocsmákban, kurvák társaságában tölti. Züllött életmódja hírhedtté lesz Angliában és Amerikában is. E bárdolatlan ember utolérhetetlen művész volt. Az első nagy, romantikus Shakespeare- színész.

Kean karrierje fausti léptékű. Pályája kezdetén kézikocsival járja az angol vidéket, táncol, Harlekint játszik, szaval, feleségével és gyermekeivel koplaltatja meg becsvágyát, hogy nagy Shakespeare szerepeket játszhasson el. 1814-ben lép fel először Londonban, a Drury Lane színházban. A kritikusokat meghökkenti őszinte játéka és szenvedélye. Coleridge azt írja, hogy Keant játszani látni olyan, mint “a villám fellobbanó fényénél olvasni Shakespeare-t.” Douglas Jerrold szerint Kean Shylock-ja úgy hat a közönségre, “mint a Teremtés Könyvének egy fejezete”. Hazlitt úgy vélekedik, hogy Othellóként “hangja, mint áradó, isteni zene, mint régmúlt boldog évek emléke öleli körül a szívet”.

A díszlet és a jelmez igazán különlegesre sikeredtek. Az alkotók az ihletet a performance világából merítették, az Én összetörésének útját láthatjuk körvonalazódni az átalakulás folyamatában, az átmenetiség érzékeltetésével, a figuráció és defiguráció kettőségével. Az előadás ritmusához tökéletesen illik az az atmoszféra, amelyet a színpadon megteremtettek.

A Színész megalomániája nem ismer határt. Az előadások szünetében prostituáltak nyitnak be öltözőjébe és nem mehet fel a függöny, amíg ki nem szórakozza magát velük.

Az összeszokott rendező-színész páros, Tapasztó Ernő és Harsányi Attila azt a tapasztalatot kívánták színre vinni, mely az „embernek lenni” kirekesztő és önmagára záruló humanista párbeszédével szemben a nem-emberin, az emberen túlin keresztül próbálja újra szituálni magát, megtalálni azokat a szökésvonalakat, melyeken végighaladva újraérthető az Ember.

Harsányi Attila színész

A színészeket mindig is körbelengte egy bizonyos misztikum. Az emberekben felvetődik a kérdés, miként tud a színész egy másik ember bőrébe bújni, és hihetően megjeleníteni egy személyiségétől eltérő karaktert a színpadon.

A darab nem akarja megfejteni, hogy válik színésszé egy ember, inkább azt mutatja be, hogy a több évtizeden át színpadon élő ember milyen meghasonlásokkal találkozik, milyen lelki problémák merülnek fel az életében. Edmund Kean élete a színpadon telt el, s a nagy Shakespeare szerepek – Richard, Othello, Macbeth, Hamlet – eljátszásában ki is merült.

A Raymund Fitzsimons vaskos Kean-monográfiájából készített adaptáció nélkülözi a drámai karaktert. Visszatekintő, summázó, stációs tudati utazás ez, egy művész-módra elzüllött, java férfikorában vénemberként a földre zuhant géniusz számvetése.

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Aradi Kamaraszínház

Edmund Fitzsimons: KEAN

Kean, a színész: Harsányi Attila

Zeneszerző: Ioan Horga

Díszlet, jelmez:  Tigan Bogdan

Rendezőasszisztens: Tapasztó Alexandra

Dramaturg: Fekete Réka

Rendező: Tapasztó Ernő