Két díj az Atelier fesztiválon

Írva : 2012 június 10

Az Aradi Kamaraszínház díjai a XX. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon

Arad-Szeged-Budapest sikerek Nagybányán: Éder Enikő a legjobb női főszereplő, Ágoston Béla a legjobb színpadi zene díját vehette át

Két díjat és négy jelölést kapott a szakmai zsűritől az Aradi Kamaraszínház, a szegedi MASZK Egyesület és a budapesti Andaxínház a június 3. és 9. között Nagybányán megrendezésre került XX. ATELIER (MŰHELY) Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre Románia legrégibb színházi fesztiválja, a nagybányai ATELIER (MŰHELY) nemzetközi színházi szemle.  A romániai színházak mellett olaszországi, magyarországi és japán társulatokat, illetve koprodukciókat láthatott a közönség és a szakma a Radu Macrinici által éltre hívott nagybányai fesztiválon.

Az Aradi Kamaraszínház harmadik alkalommal vett részt e rangos eseményen és két produkcióval szerepelt a versenyprogramban: az Andaxszínházzal koprodukcióban készült Rejtőzködők című mozgásszínházi előadással, Heiner Müller Kvartett című produkciójával, Balog József rendezésében, Éder Enikő és Harsányi Attila főszereplésével. A szegedi MASZK Egyesülettel koprodukcióban készült Kvartett című előadás már bizonyított fesztiválokon, hiszen 2011-ben Éder Enikő a gyergyószentmiklósi  IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon megnyerte  Merteuil szerepének megformálásáért a legjobb női alakítás díját, az előadás pedig a pitesti Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon a zsűri Interkulturális párbeszéd díját érdemelte ki.

Díjak:

Legjobb női főszereplő: Éder Enikő, Heiner Müller: Kvartett – Aradi Kamaraszínház-MASZK Egyesület

Legjobb színpadi zene: Ágoston Béla, Rejtőzködők- Aradi Kamaraszínház-Andaxínház

Jelölések:
Legjobb előadás (a fesztivál nagydíja): Heiner Müller: Kvartett – jelölés – Aradi Kamaraszínház-MASZK Egyesület
Legjobb férfi főszereplő: Harsányi Attila, Heiner Müller: Kvartett – jelölés – Aradi Kamaraszínház-MASZK Egyesület
Legjobb női főszereplő: Góbi Rita (Rejtőzködők) – jelölés ¬- Aradi Kamaraszínház-Andaxínház
Legjobb koreográfia: Zsalakovics Anikó (Rejtőzködők) – jelölés – Aradi Kamaraszínház-Andaxínház

Az Aradi Kamaraszínház tavaly kiemelt meghívottként az ATELIER-portrék kategóriában szerepelt és két díjjal tért haza: a legjobb színészi alakítás díját Harsányi Attila kapta a Rudolf Hess tízparancsolatáért, a legjobb férfi mellékszereplő díját Lovas Zoltán, a Cselédek szereplője vehette át.