Kortárs színházi miniévad Budapesten

Írva : 2012 február 23

Az Aradi Kamaraszínház díjazott előadásai Budapesten

Kortárs színházi miniévad a Baklit Multi Art Centerben

Budapesti miniévad keretében mutatja be szakmai és közönségdíjas előadásait az Aradi Kamaraszínház február 27. és március 1. között. Az aradi társulat négy egymást követő estén négy kortárs drámával mutatkozik be a budapesti közönség előtt a Bakelit Multi Art Centerben.

Az idén ötéves fennállását ünneplő Aradi Kamaraszínház legsikeresebb produkcióival érkezik a magyar fővárosba, ahol kevesebb, mint egy hét alatt, február 27 és március 1-e között négy egymást követő estén lép a közönség elé. A Bakelit Multi Art Centerben megtartott miniévadon a budapesti nézők olyan díjazott produkciókat láthatnak, amelyek az utóbbi években számos jelentős romániai és nemzetközi fesztiválon értek el sikereket.

A budapesti miniévad keretében az aradi társulat többek között két kortárs román drámát játszik Budapesten. Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című monodrámája az Aradi Kamaraszínház első és egyben legsikeresebb saját produkciója, a címszerepet alakító Harsányi Attila színművész a legjobb színészi alakításért járó elismerésben részesült több romániai fesztiválon, de maga az előadás is számos szakmai sikert ért el a 2008-as bemutató óta.

A magyar fővárosba érkezik Matei Vişniec, közismert romániai drámaíró Lovak az ablakban című tragikomédiája is, amelyet az Aradi Kamaraszínház a Pécsi Harmadik Színházzal közösen vitt színpadra a Pécs2010 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében, és zsámos elismerésben részesült a nagybányai nemzetközi ATELIER Színházi Fesztiválon. Az előadás női főszerepét az a Bacskó Tünde játssza, aki a legjobb női színésznő díját kapta a 42. Magyar Filmszemlén.

Raymond Cousse: Gyerekességek, valamint Heiner Müller: Kvartett című darabja is helyet kap a miniévad repertoárjában. Cousse komédiáját Lung László Zsolt játssza, Müller Kvartettjében pedig Éder Enikő és Harsányi Attila színművészek lépnek színpadra. Heiner Müller német drámaíró darabja az Aradi Kamaraszínház legújabb produkciója és a szegedi MASZK Egyesülettel közösen jött létre. 2011-ben a produkció elnyerte az Interkulturális párbeszéd díját a Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon a romániai Pitesti városában, a gyergyószentmiklósi IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon pedig látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért kapott elismerést, valamint elvitte a legjobb női alakításnak járó díjat is.

Az Aradi Kamaraszínház budapesti minévada a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma támogatásával jött létre.

Február 27. – Lovak az ablakban
Február 28. – Rudolf Hess tízparancsolata
Február 29. – Kvartett
Március 1. – Gyerekességek

Minden előadás 20 órától látható.