Kozsik József rendhagyó Petőfi-előadása

Írva : 2011 december 14

Kozsik József rendhagyó Petőfi-előadása Arad megyében

December 15-én, csütörtökön 12 órától a pécskai 2-es számú Általános Iskolában, december 16-án, pénteken, 10 órakor a zimándújfalui általános iskolában, valamint 12 órától a kisjenői általános iskola magyar tagozatán, december 19-én, hétfőn 13 órakor az aradi 21-es iskolában mutatja be Kozsik József „…füstbe ment terv…” című élőzenés Petőfi előadását. Tangóharmónikán kísér: Borsos Pál.

Juhász Ferenc szerint: „Petőfi a forradalom és az ifjúság, az emberiség legszebb álma. Nem lehet róla egy letűnt korszak képviselőjeként beszélni, hiszen ő nem csupán forradalmár, elszánt harcos, hanem bölcs filozófus, aki nyugalomra int, tüzes szerető, odaadó gyerek, lázas álmodozó aki ahogyan megálmodta „soká, örökkön él”.

A „Füstbe ment terv” című válogatás nem egy szokványos Petőfi képet mutat be. Megpróbálja az ember – Petőfit közel hozni a nézőkhöz, aki nevet, szeret, dalol és természetesen „véres napokról” is álmodik.

A pécskai, zimándújfalui és kisjenői állomások mellett az előadást több településen láthatta már a magyar diák- és felnőtt közönség. December folyamán a turné állomásai voltak Kisiratos és Simonyifalva, az estet az Aradi Kamaraszínházban is láthatták az érdeklődők.