bibliai mélységeket lerappelni

Írva : 2014 július 25

nyemcsok éva eső – Thealter Fesztivál, Szeged, fesztivál blogger

harsányi attila már biztosan unja, hogy a 2008-as rudolf hess-szel példálózom, de abban darabban láttam először, és azzal a darabbal nálam nagyon magasra tette a lécet.
éppen ezért, az előadása előtti áhítatos csendben, amikor még csak mi, fotósok ülünk bent a nézőtéren, mindig óhatatlanul eszembe jut: na, azt vajon képes-e megugrani? és mindig drukkolok neki, hogy a végén a válasz igen legyen.
harsányi attila minden előadásban elképesztően jó (bár annak idején a kassák-darabot nem volt szerencsés választás a csillag börtönbe bevinni, de ez nem az ő hibája), és ezt úgy mondom, hogy azért nem csinálhatna akármit a színpadon, szóval nem az alapvetően bármilyen teljesítményért elájulás állapotában vagyok.

például, hogy van-e a bárkán rénszarvas.

emellett pedig az aradi kamaraszínház tud valamit, mert mindig hihetetlen jó szövegeket találnak, főleg a monodrámáknál.
a sex, drugs… ból kiderül, hogy harsányi attila nagyon jó rapper – és úgy, hogy nem is káromkodik. a bibliát rapben analizálni és magyarázni – ezt a műfajt igazán meghonosíthatná a katolikus egyház, nagyon jó pr-fogás lenne újabb hívek szerzéséhez. uraim reverendában, bátran be lehet iratkozni harsányihoz!

tudja valaki, hogy volt-e a bárkán rénszarvas?

a darabban minden ott van a szexen, drogon, rock’n’rollon kívül, amire nem is gondoltunk volna: a titkárnő, angyalka, a halleluja című lp-t kiadó üzletember, akinek a profit az istene (muhaha), és csak az eladásszám érdekli, a felesége, akinek paradicsomi körülményeket teremtett (muhaha), az imádott fia, ádám (ismét muhaha), és régi drogos cimborája, noé (muhaha).

“lelkiismeretes drogos voltam, minden nap betéptem”

minimál díszlet: harsányi egy székben ül, időnként megfordul, és ezzel a mozdulattal már egy új karakter van előttünk.

például, mit gondoltok, volt a bárkán rénszarvas?

harsányi attila egyik karakterből bújik a másikba, a szemünk előtt változik át, ó, de szeretjük ezt a zökkenőmentességet látni a színpadon, főleg egy ilyen darabban, amin lehet nagyokat röhögni (“annyi pénezem van, hogy kilövetem magam a világűrba – émég avisszaútra is van”), de azért nagyon mélyen el is lehet gondolkodni.

például hogy tényleg, van-e a bárkán rénszarvas.

„isten nagy játékos.
szereti az akciót.
de isten nem lövi be magát.
istennek lenni ezt jelenti:
zaj, rombolás és szórakozás”
és még:
„isten hátatfordít nektek,
isten nem szeret titeket.
a sátán az úr eszköze, hogy elvégezz azt a piszkos munkát, amihez a nagyfiú nem szívesen adja a nevét.”

nagyon jó rendezés, nagyon jó szöveg. harsányi attila sub bass monsteri mélységekbe volt képes berappelni ezt az előadást, mindez székely intonációval megspékelve – megfizethetetlen.

és akkor most megyek és meghallgatom leonard cohentől a halleluját.