Díjazták a Kvartettet

Írva : 2011 október 16

Tímea Kiss – partyponty.hu
2011 október 16.

„Mindannyian a köldökzsinóron egyensúlyozunk”- állítja Heiner Müller Kvartett című drámájában, és állítja Éder Enikő Merteuil és Harsányi Attila Valmont szerepében. Az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület közös előadása – a független és befogadó színházak bizonytalan helyzete miatt- Szegeden mostanában nem lesz látható, de azért Balog József-ék a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon két díjat is bezsebeltek.

A mindenkori forradalom vagy háború utáni eufória és kegyetlenség, az eredendő vérszomj és a világégés megélése szervezi az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület közös előadását, a Kvartettet. A nőt, a veszélyes „femme fatalt” Éder Enikő alakítja, míg a gátlástalan férfit Harsányi Attila játssza. Ők tolmácsolják a német drámaíró és esszéista, Heiner Müller gondolatait a kiüresedő kapcsolatokról, és az ezzel párhuzamosan egyre elállatiasodó, ám követelőző szexualitásról.
Balog József statikus képekkel, ám kreatív díszlettel, kevés mozgással állította színpadra a Kvartettet, ezzel adott teret a rendkívül veretes, ám szépen hullámzó szöveg kibontakozására. De a sodró erejű párbeszédeket Éder és Harsányi páratlan játéka, minden pillanatban bekövetkező kis halála hozza közelebb, sőt, tesz vele erőszakot a nézőn. Naturális képeivel, amelyet bűnös bujaság jár át, velőig hatol: egyesül ebben a Sade-i libertinusok féktelensége és de Laclos figuráinak eleganciája.
Utóbbi szerző szorosabban is kapcsolódik Heiner Müllerhez, hiszen a Veszedelmes viszonyok című levélregénye adta az alapötletet és a karaktereket a Kvartetthez.

Ugyanakkor a mülleri férfi és nő évődése, erotikus játékai és kegyetlenkedései sokkal sötétebb képet tárnak elénk az emberekről, a világról. Talán még a mű legoptimistább megállapításának mondható, hogy „mindannyian egy köldökzsinóron egyensúlyozunk”.

Október elején a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület közös produkciója két díjat is kapott: a legjobb női alakításért Éder Enikőt méltányolta, az előadást pedig látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért különdíjjal jutalmazta a szakmai zsűri a gyergyószentmiklósi fesztiválon.

A szegedi közönség a Régi Zsinagógában már láthatta az előadást; azonban a független színházak bizonytalan helyzete, támogatásaik késése miatt az egyetlen vidéki befogadó intézmény a Thealter plusz után kénytelen volt bezárni kapuit, idei programjait pedig törölni. Így Balogék produkcióját egyelőre nélkülöznünk kell, de a MASZK Egyesület bízik benne: tavasszal újra kinyithatja kapuit a zsinagóga, elmaradt programjait pedig pótolhatja.