Jól sikerült dobbantás után, színvonalas folytatás

Írva : 2010 december 20

– dráMA – második székelyudvarhelyi kortárs színházi találkozó –

Radu Dinulescu két rendezéssel is részt vett a találkozón, érdekes volt megfigyelni a különbséget a két munka között. Az aradi Marionettszínház igazgatója a Lovak az ablakban című Matei Vişniec-darabot, illetve Schwajda György Hymnusát vitte színre, előbbi az Aradi Kamaraszínház és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciója, utóbbi az Aradi Művelődési Ház és a Galaci „Fani Tardini” Színházé.

Furcsamód nem a magyar szerző által írt, román társulattal, román nyelven színre vitt előadás volt működőképesebb, hanem a román szerzőnek a magyar színészek által játszott darabja. Matei Vişniec drámája a háború abszurditásáról, a hősök (nem)létéről, a háború „megtisztító” erejébe vetett esztelen hitről szól, egyfajta Ionescói abszurd, ám mégis annak a paródiája. Nagyszerű darab, amely Radu Dinulescu értelmezésében remekül hozza felszínre a háborúk irtózatos „logikáját”, illetve ezeknek az elszenvedőkre, túlélőkre kifejtett „mellékhatását”: az erkölcsi és mentális romlást. Ironikus parabola a háborúról, az emberi viszonyokról.

Bacskó Tünde játssza a három női figurát (anya, lány, asszony) Harsányi Attila pedig a három férfit (fiú, apa, férj). Mindketten nagyszerű alakítás- (oka)t nyújtanak, s bár a férfiszerepekben fellépő Harsányi Attila néhol kissé harsány, mégis elemi erővel hat a játéka. A Hírnök szerepében Tapasztó Ernőt láthatjuk. Az Aradi Kamaraszínház vezetőjét nem láttam még színészként, ezúttal azonban sikerült meglepnie: minden megjelenése alaposan kidolgozott, jó színészi munkát végzett.

(Köllő Katalin, szabadsag.ro)