PÁRBESZÉD INDUL

Írva : 2014 július 24

revizoronline.com
Nincs pihenő és nincs megállás azonban a Harsányi Attila által előadott pokoli tempójú túrában, az Aradi Kamaraszínház Sex, drugs, gods and rock’n’roll című radikális stand up tragedy-jében – Tapasztó Ernő gátlástalanul cool rendezésében, ami az eget hívja vitára. Az egyetlen forgószékben végig fehér ingben, nyakkendőben, zokniban-lakkcipőben és alsógatyában ül Harsányi Attila.

A jelenetek között dübörgő metálzenére lassan körbefordul, csak szemüveget cserél, egyetlen headsetet, egy mikrofont és egy tapsikoló fülű éneklő rénszarvas-plüssfigurát használ, és így alakul át pergő beszédű, sipítozó hangú, a Biblia szövegét használva istent minden hájjal megkent spílernek, bűnösnek, őrültnek vagy nemtörődömnek mutató, logikusan érvelő felturbózott drogosból istent játszó, teljhatalmú brókerré, akinek egyik fülén egyfolytában telefon, aki folyamatosan össze van kötve angyalka nevű titkárnőjével és szimultán irányít birodalomnyi vállalatokat, Noé nevű alkalmazottat, feleséget, szeretőt, de főképp a Halleluja nevű szupertermék részvényeinek piacát.

Majd kivénhedt ex-drogos rocksztár lesz, aki egy rádióbeszélgetésben mesél kereszténnyé válása előtti durva kalandjairól, és reszeli Leonard Cohennel együtt a halleluját, a szöveget Mózes IV. könyvéből vett idézettel helyettesítve arról, miből pontosan mennyi jár istennek áldozatra. És közben csöng a pénztárgép a brókernek. Tapasztó Ernő rendezése pofátlanul menő és szabadon pörgő, a Ponyvaregény és A Wall street farkasának fílingjét idéző ámokfutás, ugyanakkor egzisztencialista vita, istennel folytatott per – egy felkészült vádlóval.

Harsányi Attila mindhárom figurája jól eltalált és bravúros gesztusokkal felépített alak. A színész kezei, ujjai mintha képesek lennének teljesen külön életet élni a test összes többi részétől, és kísérteties mutatványokra képesek – ahogyan gazdájuk arca, hangja a teljes átalakulásra (mivel a színész szinte végig egy helyben ül, a nézői figyelem testtartására, gesztusaira irányul, ezek kifejezőereje válik hangsúlyossá). A hit rendszerét támadó vita zavarba ejtő, a részleteiben éles, alaposan kidolgozott, pontos gesztusokkal élő színészi játék meglepő és székbe szögező.