Krónika a 13 című táncjátékról

Írva : 2015 február 12

Kortárs táncjáték a borzalomról a 13 aradi vértanú emlékére

Az Aradon kivégzett tábornokok emlékére állította színpadra a Tizenhárom című, élő zenével kísért táncjátékot Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója és Farkas Tamás, a békéscsabai Tabán Néptáncegyüttes vezetője.
Utóbbi, az Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere a produkció társrendezője, koreográfusa. A különleges kortárs táncjáték a békéscsabai Tabán együttes, az Aradi Kamaraszínház és a szabadkai Juhász zenekar közös munkája, az ősbemutatót az elmúlt hétvégén tartották Békéscsabán, Aradon pedig február 20-án láthatja először a nagyérdemű.

         

A Tizenhárom olyan tekintetben is premiernek számít, hogy első ízben készült az 1849. október 6-án Aradon kivégzett forradalmár honvédtábornokok emlékére élő zenével kísért táncjáték. „Aradon a kamaraszínház szokta szervezni az RMDSZ-szel közösen az október 6-ai díszelőadást. Mindig kutakodni kellett, hogy miként emlékezzünk a vértanúkra, aztán jött az ötlet, hogy a békéscsabai meg szabadkai társulattal közösen – mindkét csapattal sokat dolgoztunk már együtt – hozzuk tető alá a táncjátékot” – mondta el a Krónikának Tapasztó Ernő.
Úgy fogalmazott, a kamaraszínház repertoárján inkább monodrámák, szürreálisabb, „agymenésesebb” előadások szerepelnek, ez a kortárs táncjáték viszont nagyszabású produkció. A hétvégi békéscsabai ősbemutató hatalmas sikernek örvendett, hiszen húsz percen keresztül állva tapsolta a közönség az előadást, amelyet a szabadkai Juhász zenekar profi munkája is erősít.
        
„Nem történelmi vagy dokumentarista táncelőadásról van szó. Nem jelenít meg egyéni sorsokat, inkább az aradi vértanúk történetének tragikuma kerül fókuszba, és általában a kivégzés hátborzongató rettenete. Utalva ily módon a napjainkban zajló hasonló eseményekre  – gondoljunk csak a mostanában látható-hallható, például az Iszlám Államhoz vagy Ukrajnához kapcsolódó tragikus történésekre” – fogalmazott Tapasztó Ernő.
A Tizenhárom főszereplője Haynau figurája, akit a békéscsabai Móricz Bence alakít, zenéje pedig különleges ötvözete a magyar és szerb népzenének, a kortárs zenének, és francia sanzonok is elhangzanak benne – például József Attila Miért legyek én tisztességes… kezdetű versének szövegével. A rendező azt is elmondta, hogy az egyórás produkciót erős látványvilág jellemzi, hiszen a téma is megköveteli az intenzitást – a füst, szárazjég, a különleges fények mintegy aláhúzzák a jelenetek súlyát.
„Rendkívül profi művészekkel dolgoztunk együtt – a táncosok és zenészek is a maximumot nyújtják. Ez a közönség reakciójából is kiderült, valamint abból is, hogy a február 20-ai aradi előadásra máris sokan el szeretnének jönni Magyarországról. Ugyanakkor több meghívást kaptunk, így remélhetőleg erdélyi és anyaországi színházakban is bemutatjuk a Tizenhármat” – fogalmazott az előadás rendezője. Az aradi közönség február 20-án 19 órától, február 21-én pedig 17 órától láthatja a táncjátékot a nagyszínházban.