Még(is) szép: indul az Őszi Évad!

Írva : 2013 szeptember 4

Még(is) szép: indul az Őszi Évad!

Komédiákkal, musicalekkel, zenés estekkel, sok-sok humorral várja közönségét ősszel az Aradi Kamaraszínház. Szeptember 25-én indul az Aradi Kamaraszínház őszi évada Udvaros Dorottya Mégis szép című zenés önálló estjével a nagyszínházban.  Az őszi évad alkalmával, amely december közepéig tart, hét produkciót tekinthet meg az aradi közönség: fellép többek között Berecz András mesemondó, Bajor Imre színész, humorista, a Vaknyugat című komédia főszerepében Alföldi Róbert. Székely Csaba bányavidék trilógiájának második részét, a Bányavakság című tragikomédiát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásában láthatják az érdeklődők. A zenés műfaj kedvelőinek két különböző produkciót ajánl a repertoár: a klasszikus My Fair Lady-t Varró Dániel új fordításában a nagyváradiaktól és az Aradi Kamaraszínház koprodukcióban készült előadását, a Tündérit, amely minimál-szürreál musical-ként határozza meg műfaját.

„Udvaros ragyog, de mélyre is ás”, írják a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról Mégis szép című estje kapcsán. „Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?” – kérdezte Udvaros Dorottya és az est rendezője, Vörös Róbert, kortárs magyar íróktól és zeneszerzőktől. A választ megtudhatják szeptember 25-én, szerdán, 19 órakor az Aradi Kamaraszínház évadnyitó előadásán a nagyszínházban.

Berecz András Kossuth-díjas, többszörösen kitüntetett (Magyar Örökség-, Príma-díj, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje) mesemondó és néprajzkutató ízes, humoros, pajzán történeteivel szórakoztatja a felnőtteket. “A mesékben benne van a nép lelke: beférkőzik a börtönökbe és a templomokba is” – vallja Berecz András arról, hogy mit jelent ma mesemondónak lenni.
Bajor Imre, Csóközön Aradnak című önálló estjében igazi nagy sztorikkal szórakoztatja majd a közönséget, olyanokkal, amelyekre már-már azt mondhatjuk, történelem.

Az őszi évadban két komédia bemutatásra is sor kerül, Székely Csaba Bányavaksága és az ír Martin McDonagh Vaknyugat című „testvérháborúja”. Székely Csaba fiatal kora ellenére jóval több, mint egy szimpla tehetség. Trilógiájának első darabja, a Bányavirág a Színházi Dramaturgok Céhe, majd a Színházi Kritikusok Céhe szerint is Az évad legjobb drámája lett, a szerző megkapta érte a Szép Ernő-jutalmat. A sorrendben második műnek, a Bányavakságnak is két bemutatója volt már, Aradra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadása érkezik. A Vaknyugat főszerepében Alföldi Róberttel találkozhat az aradi közönség, akinek játékában a kritika szerint „a reménytelen küzdelem, az egyre fogyatkozó erejű igyekezet, az erkölcsi erő megfeszítése érvényesül.”

A nagyváradi My Fair Lady rendezője áthelyezte a történetet a 20. század elejéről a 21. századba, s mintegy jelzi, hogy a megváltozott világban változhatnak az emberek, a viselkedésformák, az osztálykülönbségek, az erkölcsi normák, de az érzelmek, a kapcsolatok maradnak a régiek.
Az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készült Tündéri című román kortárs drámát „az teszi rokonszenvessé, hogy ellenáll a kísértésnek, amikor nem akar több lenni annál, ami, vagyis egy kellemes, szigorúan korhatáros(nak kiplakátolt) színházi este. A műfaji definíció pontos: tényleg minimál-szürreál musicalt látunk, annak minden kötelezően megjelenített vagy elképzelt kellékével együtt.” – jellemzik az előadást a szegedi fesztiválpremier után.

Bérletárak:
Felnőtt: 90 RON
Kedvezményes (nyugdíjas, egyetemista): 70 RON
Diák: 40 RON

Bérletárusítás (az Aradi Kamraszínház – Bábszínház épülete – székházában): szeptember 11-től 19-ig (szeptember 16-ig kizárólag a régi bérletesek vásárolhatják vissza helyeiket, szeptember 17-től szabad bérletárusítás).

Nyitva tartás: hétköznap 10-13 és 17-19, szombaton 10-13 óra között. Vasárnap zárva.
Információ (szeptember 9-től): 0755-04-52-00, kamaraszinhaz@gmail.com