Megöltem az anyámat: Visky András az Aradi Kamaraszínházban rendez

Írva : 2012 március 27

Megöltem az anyámat: Visky András az Aradi Kamaraszínházban rendez

Március 27-én, a Színházi Világnapon az Aradi Kamaraszínház Visky András Megöltem az anyámat című drámáját, a szerző rendezésében, Molnár Margit és Harsányi Attila főszereplésével mutatja be a kolozsvári Ecsetgyárban. A szakmai bemutatót 20 órától tekinthetik meg a meghívott vendégek.
 
„A cím fontos: többen is megpróbáltak lebeszélni róla, de én ragaszkodtam hozzá. Anélkül szentimentalizmusba csúszik át a történet – ehelyett folyamatos készenlétben akarom tartani a nézőket” – nyilatkozta a dráma szerzője, aki a new yorki La MaMA színházban tartott bemutató után most arra vállalkozik, hogy színpadra vigye saját művét az Aradi Kamaraszínház produkciójában is. „Érdekel a marginalitás, mint az emberi lét általános aspektusa: ugyanerről szól az Alkoholistákis. A rendszerváltás előtt magam is a marginalitásban, az undergroundban éltem, és úgy gondolom, a színház ennek fontos feldolgozási módja lehet” – véli a drámaíró. Szerinte a Megöltem az anyámat megnyithatja az utat a színház további, hasonló vállalkozásai felé: olyan alternatív módon készülő előadások felé, amelyek a tiszta kísérletet tárják a néző elé.
 
Visky András kétszereplős drámájának hátterében egy olyan, a szerző bevallása szerint „talált történet” húzódik, amely az 1980-as években, erdélyi árvaházakban felnőtt magyar lányról szól, aki 1991 után elhatározza, hogy felkutatja gyökereit, hiszen önazonossága legalapvetőbb kérdéseire sem ismeri a választ. Bernadett szerepében Molnár Margit kolozsvári színésznőt láthatja a közönség, aki most először dolgozik együtt az Aradi Kamaraszínházzal, Csipeszt, a lány barátját pedig Harsányi Attila, az aradi társulat elismert színésze alakítja.

A produkció létrejöttét a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Katona József produkciós pályázat keretén belül támogatta.
 
Az aradi nézők várhatóan áprilisban tekinthetik meg az előadást.
Az előadás a Textbridge Irodalmi Ügynökség (www.textbridge.ro) közvetítésével jött létre.

Visky András
Megöltem az anyámat

(Identitásjáték 17 jelenetben)

Bernadett MOLNÁR MARGIT
Csipesz HARSÁNYI ATTILA

Diszítő: Bacsik Eelemér
Színpadmester: Csiszér József
Zeneszerző: Visky Péter f.h.
Zenei összeállítás, hangeffektusok: Deák Tamás
Fény: Máyer Sándor, Nagy Alpár, Visky Bence
Dramaturg, a rendező munkatársa: Deák Katalin f. h.
Koreográfia: Zsíros Linda f. h.

Tér, jelmez, kompozíció: VISKY ANDRÁS

Partner: Mihaela Panaite (Sala Mică – Ecsetgyár, Kolozsvár)

Támogató: Nemzeti Erőforrás Minisztériuma-Katona József produkciós pályázat

Külön köszönet: Kolozsvári Állami Magyar Színház, textbridge.ro