Minden, amit csak adnak – aradi román szerző darabja Magyarországon

Írva : 2021 június 10

Június 11-én, pénteken, a Békéscsabai Jókai Színházban tartják Ioan Peter Minden, amit csak adnak című darabjának magyar nyelvű szakmai bemutatóját. Az Aradi Kamaraszínházzal koprodukcióban színpadra vitt darab rendezője Tege Antal. A társadalmi szatíra három nő kalandos utazását követi végig, akik Nyugatra indulnak, hogy kitörjenek szűk világukból. Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

Fotó: A-TEAM / Nyári A.

A Minden, amit csak adnak című abszurd vígjáték bemutatja a kisemberek kiszolgáltatottságát, akik a legképtelenebb feladatra is vállalkoznak azért, hogy megélhetésüket biztosítsák. Ioan Peter aradi színész és drámaíró darabjában három nő indul Angliába a jobb élet reményében, egy negyedik szereplő, Szebasztián pedig hol segíti, hol akadályozza őket különös megbízatásaik teljesítésében. Veselényi Orsolya, Komáromi Anett és Földesi Ágnes Villő alakítják a három csetlő-botló hölgyet, akik abszurd helyzetek sorát élik meg, Kovács Edit, Jászai Mari-díjas színművész pedig az előadás többi karakterét formálja meg, köztük férfiszerepeket is. Ioan Peter aradi színész és drámaíró társadalmi szatíráját Papp Annamária fordította magyar nyelvre.

Fotó: A-TEAM / Nyári A.

Tege Antal rendező ígérete szerint egyszerre humoros és tragikus előadást láthat majd a néző, hiszen a történet a kisember életén keresztül feszegeti a hovatartozás, a kivándorlás-bevándorlás kérdését. A békéscsabai szakmai bemutató után a nagyközönség ősszel láthatja majd a produkciót, amely megtekinthető lesz Aradon és más romániai helyszíneken is.

Fotó: A-TEAM / Nyári A.

Az Aradi Kamaraszínház megalapítása óta fontosnak tartja a kortárs román drámák népszerűsítését a magyar közönség körében, hogy elősegítse és szélesítse az interkulturális párbeszéd lehetőségeit a román-magyar határ mentén. Ugyanakkor a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház együttműködése hosszú évek óta tart, emlékezetes produkciókat hoztak létre. A két színház koprodukciójában született meg például 2013-ban Theo Herghelegiu Tündéri című minimál-szürreál musicalje, és szintén közösen vitték színpadra Kiss Csaba De mi lett a nővel? című darabját is.

Fotó: A-TEAM / Nyári A.