Oroszok Kisvárdán, Budapesten és Tokaj-Hegyalján

Írva : 2013 június 24

Kisvárdán, Budapesten és Tokajhegyalján vendégszerepel az Aradi Kamaraszínház

Az Aradi Kamaraszínház június 23-án, vasárnap Kisvárdán, a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján, június 25-én Budapesten a Bakelit Multi Art Centerben, június 26-án Tokaj-Hegyalján a Hegyalja Fesztivál színházi sátrában lép fel Harsányi Attila Oroszok című estjével. Viszockij dalait az ukrán származású Vigula Mihajlo kíséri gitáron.

Az Aradi Kamaraszínház legújabb, május 20-án Aradon bemutatott produkciójában a legendás szovjet-orosz színész, énekes, költő, a legnépszerűbb orosz „bárd” dalaiból és egyéb orosz vonatkozású szövegekből állt össze az est.

„Egy hatlövetű pisztoly, egy golyó, megpörgetni a dobtárat és lőni. Halál vagy dicsőség. A legrizikósabb szerencsejáték. Egészen extrém. Ilyenre csak az OROSZOK képesek.”

Az előadás „sztárvendége” Vlagyimir Szemjonovics Viszockij, akinek 12 dala adja az est gerincét. Részletek hangoznak el Dosztojevszkij: Karamazov testvérek és Bűn és bűnhődés című regényeiből, Lermontov, Puskin verseiből, Tarkovszkij filmjeiből. De elhangzik a vodka, a pirog és a borscs elkészítésének módja is. Szót ejtünk a sztálini időkről, Mengyelejev periódusos rendszeréről, az orosz rulettről, a Szputnyik-2 űrhajóról, amin Lajka kutya utazott.

Tehát: minden, ami Orosz, nem kicsit, nagyon.