Ősvigasztalás

Írva : 2019 június 18

Tamási Áron Ősvigasztalása Aradon

Az Aradi Kamaraszínház szervezésében vendégszerepel Aradon Tamási Áron színművével, az Ősvigasztalással, a Békéscsabai Jókai Színház június 25-én, 19 órakor a nagyszínházban. Az előadás társszervezője az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.

Tamási Áron Ősvigasztalás című színművét három erdélyi helyszínen, Kézdivásárhelyen, Nagyszalontán és Aradon, mutatja be a Jókai Színház 2019 júniusában.
Megrázó családi drámáról és annak következményeiről szól a történet: Csorja Ádám ősi szokás szerint elégeti bátyja holttestét, ezért szembekerül az új világ törvényeivel. Ugyanakkor az életbe vetett hit csendül ki a darabból, és szerephez jut a legendás székely humor is.
Az előadás rendezője, Béres László így nyilatkozott: „Az ősmagyarság eredete, az őstudás megőrzése, két világ ütközése áll a darab középpontjában: az ősmagyarságé és a gyártott törvényeké. Minden választási helyzetben a megmaradás a tét. Vissza a hagyományokhoz, az ősgyökerekhez, vagy haladni, beolvadni, feladni a hagyományokat? Ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás.”
A főbb szerepekben Kovács Frigyest (Jászai Mari-díjas), Csurulya Csongort, Szélyes Imrét (Jászai Mari-díjas), Liszi Melindát, Gulyás Attilát láthatja a közönség. Pribojszky Ferenc és Schäfer Szilveszter zenél, a díszlet- és jelmeztervező Csiki Csaba, koreográfus Farkas Tamás.
Tamási Áron Ősvigasztalás című drámája majdnem ötven évvel a megírása után került a nagyközönség elé. A darab az életbe vetett hitről, az újrakezdés lehetőségéről szól. A műben benne szunnyadozik a túlélés ígérete: a megmaradás záloga nem a kesergés, hanem az akarás, útja az összetartozás. Az ősvigasztalás a negatív állapotból kivezető megoldást, az ősi, tiszta erkölcsiséget szimbolizálja.
Az előadásra a belépés ingyenes, helyeket a nagyszínház pénztárában lehet igényelni. Bérleten kívüli előadás.