Cadavrul viu, de Lev Nikolaevici Tolstoi

Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” & Compania „Pinceszínház” (Szeged, Ungaria)

Cadavrul viu, de Lev Nikolaevici Tolstoi
– distracție de nuntă în două părți –

Căsătoria lui Fegya Protaszov este în criză. Singura soluție ar fi divorțul, dar religia și convențiile impun reguli stricte soților. Fegya îi acordă libertate soției sale, prin intermediul unui fals suicid, iar aceasta se folosește de situația creată. Dar soarta nu le permite să îṣi soluționeze viețile atât de ușor.

Ce se poate întâmpla dacă cineva este scârbit de așa-zisa viață normală? Dacă simte că toate normele societății, și trecerea acestora în mod consecvent prin viață, prin viața reală, din toate punctele de vedere, îi sunt antagonice ṣi nu mai dorește să se înfrupte din ele? Și dacă nu se poate nici adapta, ṣi nu mai are puterea nici să se confrunte – atunci îi rămân momentele în care încă simte că este viu: beția, muzica, anarhia simțurilor.

Drama uimitor de puternică și de actualitate a lui Tolstoi înfățișează criza și tragedia de neoprit a acelui destin care nu s-a putut nici obișnui și nici mărgini mlaștina care invadează zilele vieții noastre – iar protagonistul genial și capabil, dar în disperarea distrugerii sale, se poate ridica deasupra acelei lumi în care nu a simțit că trăieṣte cu adevărat.

Specificitatea regiei se regăsește în decor, întrucât, conform planurilor noastre, decorul reflectă atmosfera spectacolului. Fiecare are propriul colțișor pe scenă, dar trecerea este aproape imposibilă, chiar dacă oamenii care aparțin unul altuia sunt legați printr-o țeavă, ei nu pot ajunge unul la celalalt. Fiecare suferă de propria singurătate…

Fjodor (Fegya) Protaszov: Jászberényi Gábor
Lizaveta Andrejevna Protaszova, soția: Kancsár Orsolya
Anna Pavlovna, mama lui Liza: Balog József
Szása, sora lui Liza: Sebők Maja
Viktor Karenyin, vechiul prieten: Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, mama lui Viktor: Büky Bea
Artyemjev, proprietarul cârciumii: Nagyhegyesi Zoltán
Mása, țiganca: Kálmán Zsófia
Judecătorul: Varga Bálint

Regia: Tapasztó Ernő

Spectacole
Locația:
Casa Jelen Ház (sala mare) Arad