Jazz / Blues / Rock – mini-festival de muzică la Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház”

Írva : 2022 februarie 27

Trei formații, trei stiluri muzicale, un singur concert. Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” îi așteaptă pe iubitorii de jazz, blues și rock la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, la un eveniment muzical care va avea loc la data de 18 martie, de la ora 19. Legendarul A.G. Weinberger, „Mr. Blues ”de România vine la Arad împreună cu prieteni de-ai săi maghiari. Pe scenă va mai urca formația Djabe, reprezentantul numărul unu al scenei maghiare de jazz-world-fusion, respectiv formația pop-rock Android din Debrecen.

Născut la Oradea, Attila Weinberger, chitarist și cântăreț de blues, este cunoscut atât în cercurile muzicale din țară, cât și în cele internaționale. În 1986, a fost cel care a pus bazele primei formații de blues din România, Transylvanian Blues Community. La începutul anilor ’90 a fondat prima sa formație independentă, Weinberger Blues Machine. În 1996, membrii acesteia au lansat albumul „Good Morning, Mr. Blues”, primul album de blues din România. Mai târziu, formația a fost în turnee în Israel, Grecia, Elveția și Statele Unite ale Americii. Pentru activitatea sa în muzică a primit numeroase premii, în țară și în străinătate. În 2011, Președinția României l-a distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Chitaristul care în rândul fanilor de blues este cunoscut ca A.G. Weinberger va concerta la Arad însoțit de formația sa, publicul urmând să asculte cele mai bune piese din programul actual al muzicianului și compozitorului de blues de renume mondial.

Formația pop-rock Android din Debrecen are o istorie de peste 40 de ani. Muzicienii săi excelenți, care cântă rock progresiv, urcă în mod regulat pe scenă – la concerte proprii și la festivaluri. Liderul formației și autorul majorității compozițiilor este József Tőzsér, care cântă la clape. Ceilalți membri ai trupei sunt: István Létmányi – chitară, Zoltán Nikolin – chitară bas, János Dudás – chitară, Orbán Mező – tobe.

„Una dintre cele mai bune trupe de fusion din lume.”– a spus John Nugent, producătorul Festivalului Internațional de Jazz Rochester din New York, despre trupa Djabe, care în Ungaria este reprezentantul numărul unu al stilului jazz-world-fusion. Până acum, formația a concertat în 42 de țări și a primit numeroase premii și recunoașteri internaționale. În muzica acestor muzicieni extraordinari, jazz-ul se împletește la perfecție cu elemente de world music, iar mai nou, și cu elemente de rock progresiv. Trupa a fost fondată în 1996, de Attila Égerházi (chitară și percuție) și de regretatul András Sipos. Formația are cinci membri, cu toții reprezentanți extraordinari ai jazz-ului maghiar: Tamás Barabás – chitară bas, Áron Koós-Hutás – trompetă, fligorn, Péter Kaszás – tobe, voce, János Nagy – clape.

La seara de tip festival organizată de Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház”, publicul este așteptat cu trei genuri muzicale diferite. Formațiile vor urca pe scenă cu concerte de aproximativ 50 de minute. Scopul serii este acela ca muzica de diferite genuri a formațiilor să fie adusă mai aproape de publicul celuilalt gen de muzică.

Biletele pentru mini-festival sunt disponibile la prețul de 20 de lei (preț întreg), respectiv 10 lei (pensionari, studenți) și 5 lei (elevi), la casa de bilete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, precum și online, pe www.eventim.ro. Casa de bilete a teatrului funcționează după următorul orar: marți și joi între 9 și 13, respectiv între 16 și 18, miercuri și vineri între 10 și 16, sâmbătă și duminică între 10 și 12, respectiv 16 și 18. Luni, casa de bilete este închisă. Rezervări și informațiile suplimentare sunt disponibile la numărul de telefon 0744-475147. Evenimentul se va desfășura cu respectarea reglementărilor epidemiologice în vigoare.

Organizatorul principal al serii este Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház”. Parteneri: Primăria Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. Evenimentul este susținut de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria și de Agenția Culturală „Petőfi” din Ungaria.