Rólunk

Díjak – Az Aradi Kamaraszínház díjai

Fesztiválok

Az Aradi Kamaraszínház 2007 szeptemberében alakult színház, amely az aradi magyar színjátszást élesztette újra Aradon és betöltötte a közel 60 éve tátongó űrt: 1948-ban szüntették meg a hivatásos aradi magyar színtársulatot, és 59 évig csak vendégelőadásokat láthatott a nagyérdemű. Kezdetben befogadó színházként működött, de már 2008-ban megszületett első önálló produkciója, a Rudolf Hess tízparancsolata című előadás, amely azóta számos díjat és elismerést hozott a színháznak. Az elmúlt tizenegy évben az Aradi Kamaraszínház szerves része lett a magyar színjátszásnak, 2010-ben elnyerte a Nemzeti Jelentőségű Kulturális Intézmény címet, egyre több saját előadással rendszeresen szerepel neves romániai, magyarországi és nemzetközi fesztiválokon. 

Az Aradi Kamaraszínház az aradi városi önkormányzat és a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárságon, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, támogatását élvező, Budapesten Nemzeti Jelentőségűvé nyilvánított intézmény.

Megalakulásunk óta harminc saját bemutatót tartottunk és hatvanegy szakmai díjat nyertünk a hazai és nemzetközi fesztiválokon; tizenkét év alatt előadásainkat mintegy 130.000 néző tekintette meg. Bérletrendszerünkben saját előadásainkon kívül főként meghívott produkciók kapnak helyet. 

Az Aradi Kamaraszínház már a kezdetektől olyan repertoárra törekedett, amely illeszkedik ahhoz a kultúr-környezethez, amelyben működik. Éppen ezért gyakran tűz műsorra kortárs drámákat, dolgozik magyar és  román rendezőkkel is.

Az Aradi Kamaraszínház 2013-ban nyert először a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kisjátékfilm pályázatán. Azóta négy kisjátékfilme készült el. A filmek a Médiatanács támogatásával készültek a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. 

Az Aradi Kamaraszínház egyik fontos célkitűzését, az aradi magyar hivatásos színházi élet újraindítását Aradon, elérte. A kezdeményezés 2007 szeptembere óta megszkítás nélkül fut, munkánk elismeréseként az aradi Kölcsey Egyesület 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adta át a Kölcsey-díjat Tapasztó Ernőnek, az Aradi Kamaraszínház vezetőjének az alábbi indoklással:

„A hivatásos aradi magyar színjátszás újraélesztéséért, a hazai és nemzetközi színházi életben elért szakmai sikereiért”. 

Harsányi Attila az Aradi Kamaraszínház és a Miskolci Nemzeti Színház tagja kiemelkedő színművészeti, színházi tevékenysége elismeréseként 2018-ban Jászai Mari-díjban részesült, 2019-ben Kaszás Attila-díjra jelölték.

Az Aradi Kamaraszínház saját előadásainak repertoárját igyekszik minél színesebbé tenni, olyan produkciókat létrehozni, amelyek egyetemes színházi értékeik mellett aradi és magyar vonatkozásban is jelentősek. 

2007. szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján játszotta első bérletes előadását az Aradi Kamaraszínház. A színház arculatát fontos találkozások határozták meg, amelyek jelentős színházi előadásokban teljesedtek ki: Harsányi Attila a kezdetektől a társulat tagja és meghatározó színészi egyénisége az Aradi Kamaraszínháznak. Tapasztó Ernő alapító igazgatóval és rendezővel olyan emblematikus előadásokat hozott össze az évek során, mint a Rudolf Hess tízparancsolata vagy a Sex, drugs, gods & rock ‘n’ roll, ha csak a monodrámákat említjük. Éder Enikő színészként és zeneszerzőként is jelentőset alkotott az Aradi Kamaraszínházzal, 2011-ben a Kvartett című előadásban a Legjobb női alakítás díját, az előadás pedig a Zsűri különdíját hozta el a Nemzetiségi Színházi Kollokviumról. Nótáros Lajos művészeti tanácsadóként, dramaturgként dolgozik a társulatban, Fekete Réka a színház művészeti és produkciós titkára, rendezőasszisztens és dramaturg. Balog József, a szegedi MASZK Egyesület elnöke, a nemzetközi THEALTER fesztivál igazgatója szintén fontos találkozás volt az aradi színház életében, rendezőként jegyzi a Kvartett című előadást és a Tótékat, amelyet az Aradi Kamaraszínház ötéves évfordulóján láthatott a közönség. A békéscsabai Jókai Színház több előadásban is partnere volt az aradi színháznak, közös munka eredménye a Tündéri című musical, amely legutóbb a Zsűri különdíját hozta el a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról. 

2019-ben Európa egyik legszínvonalasabb seregszemléjén, a 23. Gdanski (Lengyelország) Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, valamint a Bitola-i (Észak-Macedónia) Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon a Rosencrantz és Guildenstern halott című produkciót mutattuk be.