497

Táncosok: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

Zeneszerző: Gera Gábor

Művészeti asszisztens: Farkas Ágnes

Látványterv: Ioan Horga

Koreográfus: Farkas Tamás

Rendező: Farkas Tamás - Tapasztó Ernő

Plakát: Hodgyai István (Hot-Dog)

Támogatók: Tabán Néptánc Egyesület, Magyarország Kormánya, Aradi Kamaraszínház, Csoóri Sándor Program, Halmos Béla Program, Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Nemzetiségi Önkormányzata

Bemutató: Békéscsaba, 2022. 02. 27

Békéscsabai Tabán Táncegyüttes – Aradi Kamaraszínház

497 (táncszínházi performance)

A „497” című műsor egy táncszínházi, „performance” jellegű előadás, amely táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját.

A történet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy Buzău-i zenész, táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint hangszereken kezdtek játszani annak érdekében, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, mely során 497 pár bocskort használtak el.

Feljegyzések, térképvázlatok és napló töredékek álltak az alkotók rendelkezésére, melyek által betekintést nyerhettek a kontinenseket átívelő, kihívásokkal teli, sokszor drámai és tragikus utazásba. A gyaloglók voltak fogságban, vettek részt államelnöki fogadáson, érte őket baleset, de szórakozhattak egy híres indiai maharadzsa palotájában is, és mindezek folyamán számtalanszor megkérdőjelezhetővé vált a jelöletlen ösvényen haladás fontossága. Az I. világháború kitörése és az infláció miatt a 100 000 frankos díj értéke oly annyira csökkent, hogy a diadalmaskodó(k) anyagi helyzete változatlan maradt. Az alkotók felteszik a kérdést a fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságaival kapcsolatban.

Díjak, elismerések

2022

Legjobb Koreográfia Díja – Farkas Tamás – 497 (táncszínházi performance)
28. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagybánya, Románia

Legjobb Zene Díja – Gera Gábor – 497 (táncszínházi performance)
28. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagybánya, Románia