Gyerekességek

Játssza: Lung László Zsolt

Díszlet-jelmez: Fekete Réka-Tapasztó Ernő
Ügyelő: Gheorghe Mureşan
Fény: Cornel Dume
Hang: Gheorghe Mureşan
A rendező munkatársa: Fekete Réka

Rendező: Tapasztó Ernő

Bemutató: 2010

Bemutató: 2010 február 26., Arad

Gyerekességek, Raymond Cousse

Fordította: Oberten János

A Gyerekességek című komédia nem „gyerekjáték”, nem gyermeki jópofáskodások láncolata, csak a felnőtt tekinti  pejoratív hangsúllyal annak.

Az érzékeny gyermeki lélek, ártatlan tiszta tekintetével tárulkozik fel előttünk, érzelmei tiszták, tiszta a viszonya a világhoz, a világ borzalmainak érthetetlenségéhez. A gyermek már nem gyermek, de még nem is felnőtt, prepubertás korban van, a világ megértésének senkiföldjén bolyong. Metafizikai szorongással tekint a testi titkok, a lélek halhatatlansága felé.  Időben, térben, bárhol, bármikor megtörténhet a játék.
Kezdet és vég között a  gyermeki lélek  mélyére hatolni, ebből csak  harsány  kacagással, borzalmat elűző nevetéssel, illetve zokogással lehet menekülni. Vagy ha nincs más kiút, meg kell osztani a nézővel. Akárcsak  az artézi kút esetében: minél mélyebbre ásunk, annál magasabbra szökken  az ár.

Felnőtt színész alakítja a gyermeket, illetve azokat a felnőtteket, akik körülveszik:  abszurd, groteszk módon megjelenítve őket, egy „többszereplős” játékká varázsolva a színpadot.

Raymond Cousse, író, rendező, színész, akit a „francia Latinovits- nak”  is nevehetnénk, önmagának írta darabjait,  önmagának, önmagáról, egyéni világérzést megvilágítva, egyetemes érvényességgel. A Gyerekességek című darabját, mint „kult-eszmét”, a világ minden táján játsszák ma is.

A mindenkori gyermek kis harcos : kardja a szeretet, pajzsa a humor, élettere a szabadság.

Díjak

2016

Legjobb Férfi Alakítás Díja – Lung László Zsolt
Valentin Silvestru Nemzetközi Monodráma Fesztivál, Bákó, Románia

2010

Különdíj a Csillag börtön fogvatartottainak részéről
XX. THEALTER Nemzetközi Színházi Fesztivál, Szeged

Fesztiválok

2010

Underground Nemzetközi Színházi Fesztivál, Arad
Csillag börtön – XX. Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, Szeged

Kritikák

Gyerekességek a Csillagban

Doboz monológok

Amikor a gyerek érti