Magyar Golgota

Török Ignác: Szabó Máté
Haynau: Janik László
További szereplők: Papp Katalin, Quintus Konrád, Békefi Viktória, Köleséri Sándor

Zeneszerző: Németh Claudia

Író-rendező: Pozsgai Zsolt

Bemutató: 2019

Az aradi vár, 1849. A vértanúk kivégzése előtti napon még mindenki bízik a kegyelemben. Váratlan látogatók érkeznek Haynauhoz: egy császári főtanácsos a feleségével. Török Ignác számára hoznak kegyelmi parancsot. A feleség régen Török Ignác szerelme volt, nem kívánt gyermekük azóta egy leányneveldében van. A császári főtanácsos tudja ezt, és mégis teljesíteni akarja felesége kérését, hogy Török Ignác élete megmaradjon. Ez a nem várt helyzet az asszonyt összezavarja, találkozása a kivégzés előtt álló régi szerelmével pedig végképp kibillenti egyensúlyából. Szenvedélyes jelenetek és találkozások, miközben rohamosan közeleg a hajnal. Sőt, még a neveldében élő lány is megjelenik, hiszen a nevelde történetesen Haynau birtokán található. Haynau nem hajlandó megkegyelmezni az elítéltnek, és elindul egy meglepetésekkel teli, végső történet… 

A dráma az aradi eseményt egy új szemszögből, az egyik magyar elítélt, Török Ignác sorsán keresztül mutatja be. Ő az egyetlen, akit nem tudtak sem felakasztani, sem agyonlőni, hiszen az ítélet végrehajtása előtt szívrohamban meghalt. Kevesen tudják, hogy ezt a szívrohamot az addig soha nem látott lánya megjelenése okozta.

A dráma valós történelmi dokumentumokra épít. Az egyes jelenetek között idézetek hangzanak el az aradi vértanúk családjaikhoz írt leveleiből, melyek szintén egészen más nézőpontból mutatják be helyzetüket.