Sikeres tájolás a Szórvány Kulturális Karavánnal

Írva : 2021 június 18

Hat nap, hét település, tizenhárom előadás, csaknem 750 kilométer és végtelen taps – röviden így lehetne összefoglalni az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának júniusi turnéját. A Kamara-Karaván immár harmadik éve indult el, hogy eljuttassa előadásait a szórványvidéken élő magyar közösségekhez. A Magyar Kormány támogatásával a vándorcsapat eljutott Kisjenőre, Temesvárra, Pécskára, Kisiratosra, Dévára, Kisperegre és bemutatkozott Aradon is.

A június 7-12 között szervezett tájolás során a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját láthatta a közönség összesen hét településen Arad, Temes és Hunyad megyékben. Az egész napos programban a felnőttek Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját tekinthették meg, az ifjú korosztályt pedig a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjátékkal szólították meg.

Vitéz László és az elátkozott malom Aradon

Újranyitás Aradon is

Kisjenő, Temesvár, Pécska, Kisiratos után Arad volt a Szórvány Kulturális Karaván házigazdája és ezzel az Aradi Kamaraszínház is újranyitotta kapuit a nézők előtt. Délben, a Vitéz László és az elátkozott malomcímű élőszereplős vásári bábjátékon a Csiky Gergely Főgimnázium elemi osztályos diákjai örömmel, gyerekzsivajjal, jókedvvel töltötték meg a bábszínház termét. Ugyanitt este már a felnőttekkel találkoztak az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház művészei, akik Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját mutatták be.

Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak Aradon

Az előadás előtt Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos köszöntötte a nézőket kiemelve a Szórvány Kulturális Karaván misszió jellegét. „Igazán az teszi gyönyörűvé, hogy olyan helyekre jutnak el, és itt nem is Aradra gondolok elsősorban, ahol nem nagyon fordul meg színházi előadás” – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: az Aradi Kamaraszínház megalakulása óta valami olyasmit valósít meg, amire nagy szükség van manapság: „megszállott emberek létrehoznak valamit, amit próbálnak saját közösségüknek nyújtani”, mondta Petneházy Attila az aradi közönség előtt.

Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos az Aradi Kamaraszínházban

Anyanyelvi nevelés színházzal

A turné utolsó napján a Szórvány Kulturális Karaván eljutott Dévára a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonába, ahova a magyar mesevilág meghatározó figurájának történetét, Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős bábjátékát vitte el a Kamara-Karaván csapata. Éder Enikő alakításában generációk kedvenc népi hőse, Vitéz László kelt életre és vágott bele az elátkozott malom felszabadításába, miközben fergeteges szórakozást biztosított a gyerekeknek. Böjte Csaba ferences szerzetes az élő találkozások, az együttlétek fontosságáról beszélt, értékelve a vándorszínészek vendégszereplését: „Örvendünk, hogy nem kerülték el a házunkat. A gyerekeink mind magyar óvodába, iskolába járnak, de logikus, hogy itt Dél-Erdélyben, szórványban ritkábban fordul meg egy-egy társulat, úgyhogy mi csak tapsolunk, és akár a mindennapi falatot, a kultúrát is szeretettel fogadjuk”, hangsúlyozta Csaba testvér. 

Vitéz László és az elátkozott malom Déván

A Szórvány Kulturális Karaván utolsó állomása Kispereg volt, ahol Vitéz László szórakoztató kalandja jókedve derítette a kicsiket és nagyokat egyaránt. 

Az Aradi Kamaraszínház fontos stratégiájának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály megszólítását, színházba szoktatását, kultúrára való nevelését, amire nagy szükség van a szórványban, ahol sok olyan gyermek él, aki vegyes házasságból született. Számukra rendkívül fontos az, hogy minél többször minőségi magyar szót halljanak, ezzel is erősítve bennük az anyanyelvű gondolkodás képességét.

Vitéz László és az elátkozott malom Déván

A Kamara-Karaván mindkét előadása a Déryné program keretében valósult meg és szintén ennek részeként a jövőben eljut a határ túloldalára, a magyarországi nézőkhöz is, elsőként június 21-én a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján.

Az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván” program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg 2019 óta. A támogatás folytatódik idén is, ezzel biztosítva a mintaprogram folytonosságát, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye az anyanyelvi kultúrát. Az előadássorozat partnere az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.