Szent és hétköznapi: Madarassy István és Madarassy András közös tárlata Aradon

Írva : 2024 március 14

Szent és hétköznapi címmel kiállítás nyílik március 20-án, szerdán 18 órakor Madarassy István ötvös, szobrászművész és fia, Madarassy András festőművész munkáiból. A tárlat megtekintése kitűnő lehetőséget nyújt az elcsendesedésre és elmélyülésre a nagyböjt időszakában. A kiállítás március 31-ig látogatható az aradi Klió teremben.

Az életről beszél, és az istenkeresésre invitál Madarassy István nemzetközi hírű ötvös, szobrászművész és Madarassy András festőművész közös tárlata, amely Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa jóvoltából érkezik Aradra.

Madarassy István Kossuth-díjas ötvös, szobrászművész alkotásaiban a fények és árnyak játéka mellett a szakrális és a világias jelleg keveredik. Hitből és élményből táplálkozó műveiben harmonikus, természetes egységben jelenik meg a föld és az ég, az ember és Teremtője. „Úgy gondolom, csak akkor válik a kép képpé, a szobor szoborrá, a szoborkép szoborképpé, ha a tűz és a láng által a lelket is sikerült beléjük olvasztanom” – vallja a tűzzel festő ötvös- és szobrászművész.

A Budapesten élő Madarassy István 1968 és 1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, 1974 óta állít ki, 1991-től az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (Salzburg) tagja. Kisplasztikái, domborművei, nagyméretű plasztikái elsősorban vallási témákat dolgoznak föl, de az ő keze munkáját dicsérik a budapesti Vigadó és Operaház csillárai. 2019-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a szakrális és a profán értékek kapcsolatát tükröző, nemzetközileg is elismert alkotóművészete, a kisplasztikáktól és monumentális köztéri szobroktól az ötvösművészeti alkotásokon át a restaurációs és rekonstrukciós munkákig terjedő, kivételesen gazdag életműve elismeréseként.

A mély Istenhit áthatja fia, Madarassy András alkotásait is. A festőművész szakrális csendéleteket és portrékat állít ki, gyermekek, fiatalok, érett arcok néznek szembe a falakról, finom ceruzarajzok és néhány pasztell, akvarell és olajkép is helyet kap a gyűjteményben, amelyet most megcsodálhat az aradi közönség is.

Madarassy István és Madarassy András közös kiállítását Demeter Stefánia Katalin konzul nyitja meg Madarassy István jelenlétében. A rendezvény főszervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, társszervezői az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesület és az EMKE aradi szervezete, valamint az Arad Megyei Múzeum.