Színházi kavalkád az Aradi Kamaraszínházban

Írva : 2022 április 14

Zenés vígjáték, könyvbemutató, táncszínházi performance, keserédes stúdió-előadás, irodalmi est – ilyen változatos programmal készül májusban az Aradi Kamaraszínház. Izgalmasabbnál izgalmasabb előadások érkeznek Aradra, a nézők élénk kulturális zsongásra számíthatnak.

Május 4-én, szerdán 19 órakor a budapesti József Attila Színház társulata a Szibériai csárdás című előadással vendégszerepel az aradi nagyszínházban. A zenés vígjáték egy valóságosan is megtörtént eset alapján idézi fel az első világháború alatt orosz fogságba esett magyar katonák kalandját, amely során a hazájuktól távol raboskodó hadifoglyoknak parancsra el kellett játszaniuk a Csárdáskirálynőt. Hazautazásuk azon múlt, hogy tetszik-e az orosz tábornoknak a produkció vagy sem. A történetből Tasnádi István írt darabot, amelyet Hargitai Iván, a József Attila Színház művészeti vezetője állított színpadra Kulcsár Viktória és Lábodi Ádám főszereplésével. A tragikomikus humorral és groteszk szituációkkal fűszerezett musical remek szórakozást és felejthetetlen élményt garantál a nézőknek.

Május 7-én, szombaton aradi származású szerző első könyvével ismerkedhetnek meg a nézők: Kézdi Imola Miniallűrök című kötetét mutatjuk be az Aradi Kamaraszínházban. A Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Kézdi Imola neve nem ismeretlen Aradon, mégis egy teljesen új arcával találkozhat a közönség debütkötetének bemutatóján. Az est moderátora a szintén aradi születésű Kelemen Kinga dramaturg, közreműködik Éder Enikő színművész és Tapasztó Ernő színész-rendező.

Május 10-én, kedden 19 órakor a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház legújabb koprodukciója, a 497 című táncszínházi performance várja a nézőket a bábszínház termében. A különleges képi világgal rendelkező előadás táncdramatikus eszközökkel meséli el négy romániai fiatal kálváriáját. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével négy Buzău-i zenész, táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, amely során 497 pár bocskort használtak el. A fogyasztói társadalom és a globalizáció létjogosultságát megkérdőjelező előadás rendezője Farkas Tamás koreográfus, társrendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője.

Május 12-én, csütörtökön 19 órakor Karinthy Ferenc Dunakanyar című keserédes színművét hozza el Aradra a Váci Dunakanyar Színház. A produkció Karinthy Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából született, Karinthy örökérvényű gondolatait egyszerre retro és mégis mai külsőségek között, a mai kor embere számára is érthetően és aktuálisan meséli el. A Dunakanyar című stúdió-előadás egy Duna-parti kávézóba kalauzolja a nézőt, ahol nő és férfi találkoznak, játszmáznak, táncolnak. Nem csak szó szerint, de annál szenvedélyesebben. És az idő velük forog.

Május 31-én, kedden 19 órakor az Életmese című irodalmi esttel zárjuk a hónapot az Aradi Kamaraszínházban. Az alkotók versekből, prózai részletekből, zenével és játékba rejtett finom humorral szőtték Életmesévé a magyar irodalom legjavát. A különös műgonddal szerkesztett előadás az embert különböző életszakaszaiban helyezi nagyító alá, elgondolkodtató, érzelmektől sem mentes pillanatokat idézve. Szellemes, könnyed stílus jellemzi a gazdag irodalmi műsort, melynek érdekessége a kortárszenei idézetek párhuzamba állítása a XX. századi művekkel. Fellépnek Sáfár Mónika, Jászai Mari-díjas színművész, Hommonay Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Petneházy Attila színművész.

A májusi előadásokra jegyek 20 (teljes ár), 10 (nyugdíjas, egyetemista) és 5 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden és csütörtökön 9-13 és 16-18 óra között, szerdán és pénteken 10-16 óra között, szombaton és vasárnap 10-12 és 16-18 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges.