TESZT-en a VodkaPolka

Írva : 2013 május 27

A TESZT-en a VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát

Az Aradi Kamaraszínház hétfőn délután játszik a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón

Az Aradi Kamaraszínház a VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát című előadást játssza hétfőn délután négy órától a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (TESZT).

A produkció különlegessége, hogy a Magyarországon és Romániában is ismert humorista, Aradi Tibor, az Aradi Kamaraszínház társulatának legújabb tagja ebben az előadásban lépett fel először drámai szerepben. (Az előadás aradi bemutatója tavaly október 7-én volt.)

A VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát című előadást a 7óra7.hu színházi portál a 2012-es év 40 legfontosabb előadása közé sorolta. A darabot Jevgenyij Griskovec, a kalinyingrádi születésű kortárs orosz színész-drámaíró személyes élményei alapján írta: a csendes-óceáni orosz flottánál töltött három évét dolgozta fel benne – megrázóan, mégis szórakoztatóan. Ezért a drámájáért Griskovec 1999-ben Három nővér-díjat kapott. A darab története gyermekien egyszerű: az elbeszélő arról mesél, miként szolgált három évet a csendes-óceáni flottánál. Az előadás ezeket az emlékeket, élményeket emeli a valóság fölé, keserédes humorral, zenével, énekkel mutat be egy emberi sorsot.

Aradi Tibornak és a tangóharmonikán kísérő Borsos Pálnak, valamint a rendező Tapasztó Ernőnek köszönhetően, az előadásban keverednek az alkotók személyes élményei az eredeti szöveggel, ismert dalok és dallamok paródiái hangzanak el.

„Az előadás pedig igazolja a rendező ötletét: Aradi Tibor remek médiumává válik az erős rendezői kéznek, és alkotójává is az előadásnak. Az előadóművész humorista-előélete jó alap a változó elbeszélői attitűd, a gyors hangulati váltások érzékeltetéséhez, remekül vonja be a közönséget anélkül, hogy interaktívvá tenné az előadást, azzal együtt, hogy végig „csak” előadó marad. Szóval szórakoztató este ez, zenés-vodkás-uborkás sorsrevü a világ állásáról egy olyan közegben, ahol állandóan háború van. Az pedig van, jól tudjuk. Úgyhogy: enni, inni, aludni, amíg lehet. Meg nézzünk színházat.” (Ugrai István – 7óra7.hu)

„A VodkaPolka, avagy hogyan ettem kutyát című keserédes darab mondandója senki torkán nem csúszik le elsőre akadálytalanul, a szavak, mozdulatok, betétdalok sokkal többet rejtenek, mint amennyit ma este a közönség elsőre megemészthetett. Ez ismét olyan darab, amelyet érdemes kétszer is megnézni, hogy minden rezzenés, utalás helyére kerüljön az ember lelkében.”  (Irházi János- aradihirek.ro)