Tóték Aradon

Írva : 2012 augusztus 27

Tóték Aradon

aradihirek.ro –   Irházi János

Örkény István Tóték című darabja általában könnyű sikert ígér. Remekül kifundált alapszituáció, könnyen robbanó humorbombák, bárhol adják elő, biztos közönségtapsra számíthat.

De pont ezért, a Tóték színpadra állítása rém keserves feladat. Mert nem elég százkilóra gyártani a kartondobozokat a színpadon, meg kell fogalmazni az üzenetet, amelyet annak idején Örkény István megtett. Teljesen más politikai-társadalmi környezetben. Aki 2012-ben Tótékat akar a nagyérdemű elé állítani, már nem számíthat arra, hogy a szövegbe rejtett politikai hozzáállás, szóbugyorba csomagolt örkényi vélemény pont úgy hat, mint 1967 után, amikor bemutathatták a darabot, miután a „Nászutasok a légypapíron” kötetben megjelenhetett. Örkény aztán drámává gyúrta a kisregényt és 1969-ben elnyerte Párizsban a Fekete Humor Nagydíjat, de ez már másik kérdés, ebben a sikerben már túlburjánzik a politika is.

Visszatérve a darabra, az Aradi Kamaraszínház vállalkozása, hogy a Tótékat kartondoboz-mentes rendezésben, tucatnyi sziporkázó rendezői-színészi ötlettel itt most kiviszi a közönség elé, tényleg biztos sikernek látszik, még akkor is, ha Örkény soktucatnyi buktatót rejtett a szövegbe. És csak suttogva jegyzem meg, várhatóan a Tóték lesz az Aradi Kamaraszínház eddig legnagyobb dobbantása.

A főpróbán, amelyre az Aradi Híreket is meghívták aztán kiderült, hogy Balog József rendező százméteres gátfutókat megszégyenítő lazasággal ugrotta át az akadályokat. Hál’istennek nincs a színpadon két tonna karton, a dobozgyártást kiválóan legallyazta, nem árulom el miként, tessék majd megnézni. Harsányi Attila, az Őrnagy szerepében egyenruha nélkül is csuklóból süti a családra autoritását, Tót (Geltz Péter) kellően alázatos és amikor kell, határozott, Mariska (Bacskó Tünde) valamint Ágika (Éder Enikő) pedig profi módon hozza a szerepét, ezt fölösleges szétcincálni. Az Őrnagy egyenruhamentes megjelenését ellensúlyozandó, a rendező Gyuri postás (Lung László Zsolt) karakterét is teljesen egyedi módon illesztette a darabba, ezt sem akarom most a bemutató előtt kivesézni, a lényeg, hogy szerepmegoldás rátesz még két csillagot a darabra.

Minden egyéb kiváló rendezői-színészi megoldásról csak az aradi bemutató után írok, kövessék figyelemmel az Aradi Híreket, mert az Aradi Kamaraszínház 2012-2013-as évadjáról kizárólag nálunk olvashatnak, kaphatnak naprakész információt.